23948sdkhjf

Nu kommer nonprofit-supermarkederne

Supermarkeder, der dedikerer sig til bestemte formål og som har en socialt ansvarlig profil, bliver stadig mere populære.
Salg af dagligvarer er ikke længere nok, hvis man ønsker at drive et succesfuldt supermarked.

I hvert fald peger Dansk Erhverv på en tendens, der vinder stadig større gehør i udlandet, med fødevarekooperativer, hvor kun medlemmer har mulighed for at handle. Tendensen er stor i byer som London, Berlin og New York.

Tanken bag supermarkederne er, at medlemmerne forpligter sig til at arbejde ulønnet et antal timer om måneden for derved at få mulighed for at handle i supermarkederne.

Disse tilbyder så til gengæld kvalitetsvarer, der ofte er økologiske, biodynamiske eller lokale – til langt lavere priser, end i andre supermarkeder, da kooperativerne er nonprofit.

Også herhjemme har vi et lignende eksempel i form af indkøbsforeningen Københavns Fødevarefællesskab, som til sine medlemmer tilbyder økologiske og lokalt producerede fødevarer til den lavest mulige pris.

Medlemmerne er samtidig medejere af supermarkedet, hvilket sikrer dem indflydelse på de beslutninger, der tages i forhold til hvordan supermarkedet skal styres og organiseres.

Zero-waste supermarkeder
Også de socialt ansvarlige alternativer til det traditionelle supermarked, som fx zero-waste supermarkeder, der fokuserer på at undgå unødvendigt spild, fremhæves af Dansk Erhverv.

Det første amerikanske af slagsen åbner i Texas.

Her er idéen, at kunderne selv skal have poser, bakker og beholdere med til de lokale og økologiske fødevarer, så unødigt emballage kan undgås.

Supermarkedet er, ifølge iværksætterne, en anderledes type supermarked, der står til ansvar over for miljøet og lokalsamfundet og som fremmer en sund livsstil.

Byttepenge til velgørenhed i Netto
Et tredje eksempel på social ansvarlig er den netop startede kampagne i Netto, hvor det i ugerne 42 til 48 er muligt at donere sine byttepenge til et velgørende formål i form af skolebyggeri i Nepal.

Gruppen bag – kaldet Projekt; Nepal 2010 – forventer at kunne offentliggøre lignende aftaler i den nærmeste fremtid.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096