23948sdkhjf

Efter tre årtier med flødeis: Nu er også Lindhardt med på veganerbølgen

Det er ikke, fordi han er specielt begejstret. Og han indrømmer gerne, at han i første omgang syntes, at det lød "fuldstændig åndssvagt".

Ikke desto mindre er den ærketraditionelle flødeis-ekspert Niels Henrik Lindhardt og hans Aabybro Mejeri nu også for alvor ved at klemme sig ind på det voksende marked for vegansk is.

Han har gennem længere tid arbejdet sammen med indehaveren af den aalborgensiske Café Ulla Terkelsen London, Helen Jensen, om udviklingen af en serie veganske isprodukter - men det er ikke hans første erfaringer på området. Faktisk har han lavet vegansk is siden 2016; et projekt, han hidtil er gået stille med dørene med. Aabybro Mejeri har trods alt brugt 30 år på at slå sit navn fast som flødeisproducent.

- Jeg blev i 2016 ringet op af Christina Jørgensen, der havde stiftet soja-isfirmaet Chriis. Hun ville høre, om jeg kunne producere noget for hende, og jeg svarede, at "nej, det er et mejeri, du har ringet til".

- Men hun gav ikke op. Hun havde fået en masse penge efter at have været med i tv-programmet Løvens Hule, og det endte med, at hun kom til Nordjylland og fortalte om sine planer. Så prøvede vi at lege med det. Jeg sagde, at hun i hvert fald skulle gå væk fra at bruge soja, for det klinger helt forkert i mine ører. i stedet blev vi enige om at basere hendes is på mandel og kokos, og det har jeg så lavet lige siden, fortæller Niels Henrik Lindhardt.

Christina Jørgensen ejer nu kun en mindre del af Chriis, idet hovedparten af det sjællandske selskab i efteråret blev købt af Jacqueline Hansen via virksomheden Next Native Holding i København.


Kikærtevand ...
Aabybro Mejeri laver seks plantebaserede is-varianter til Chriis. Niels Henrik Lindhardt ønsker ikke at oplyse noget om mængderne, men nøjes med at sige, at "det er voksende".

- Vi laver en produktion til dem nogle gange om året, og på de dage bliver der ikke produceret andet. Blandt andet fordi vi jo skal være meget opmærksomme på allergener. Det kræver adskillelse af de forskellige råvarer, og jo også en meget grundig rengøring af maskinerne, nævner han.

- For at være helt ærlig, så er vegansk is jo ikke noget, jeg brænder for. Jeg savner flødeissmagen og fylden, men det er noget, man kan arbejde med, tilføjer den nordjyske mejerist.

Han har blandt andet arbejdet en del med opskriften på den is, som Helen Jensen og hendes køkkenchef, Bjørn Pedersen, for adskillige måneder siden præsenterede ham for. De er ved at etablere produktion af en stribe veganske fødevarer til både caféer og dagligvarehandel, og de tog til Aabybro for at få hjælp med isen.

- De vil gerne have den lavet med kikærtevand, og det, syntes jeg, lød fuldstændig åndssvagt. Men det smagte da ok i den prøve, de kom med fra deres eget køkken. Problemet er ikke mindst, at i et køkken kan man altid få det til at smage godt, men når man skal op i store mængder med flere tusinde liter i timen, så er det en anden sag.

- Den første opskrift, Helen og Bjørn kom med, kunne ikke rigtig hænge sammen på et stort anlæg, men vi har modificeret lidt, og nu er det ikke helt tosset. Vi er klar til at gå i gang med at producere for dem, når de er klar, siger Niels Henrik Lindhardt.

Uanset om der er tale om flødeis eller plantebaseret is, kan Aabybro Mejeri producere cirka 3.000 liter i timen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078