23948sdkhjf

Ny, dansk pektinfabrik på vej - vil bruge cashewæbler

Startupvirksomheden Fruit-Up i Farum har i samarbejde med Teknologisk Institut ekstraheret pektin fra restproduktet cashewæbler. Næste skridt er at optimere processen og afprøve pektinen i samarbejde med fødevarevirksomheder, oplyser Teknogisk Institut.

Cashewæblet er i dag et restprodukt fra cashew-industrien. Æblerne anvendes ikke, men efterlades typisk i plantagerne til forrådnelse. Der produceres ét cashewæble pr. cashewnød, hvor æblet er op til ti gange større end selve nødden. Alene i Ghana produceres ifølge Teknologisk Institut hvert år flere millioner tons, som går til spilde.

Samarbejdet mellem Fruit-Up og instituttet har ikke kun handlet om at at ekstrahere pektin fra cashewæbler i fødevarelaboratorierne på Teknologisk Institut. Også den basale funktionalitet i forhold til gelstyrke er blevet testet. Forsøgene har vist, at der er potentiale til at arbejde videre med udviklingen af pektin fra en ny råvarebase.

- Vi har allieret os med Teknologisk Institut, som har viden og laboratorierne til at udvikle ekstraheringsprocessen og test af gelstyrken. Vi har selv været med i laboratoriet og fulgt de første resultater, så det har været spændende for iværksættere som os, fortæller Marianne Duijm fra Fruit-Up.

Hos Teknologisk Institut deltager blandt andre faglig leder Mia Fiilsøe Falkeborg i projektet.

- Det er lykkedes at udvikle en proces til ekstraktion af små mængder pektin fra cashewæbler, som Fruit-Up har haft med hjem fra Afrika. Der skal dog en del mere procesudvikling til, før vi står med et rent produkt og større mængder, siger hun.

Forsøgsdage
På baggrund af de første resultater har Future Food Innovation valgt at investere i udviklingen af pektinen. Derfor er Samsø Bær og fødevarevirksomheden Expleris kommet med i partnerkredsen. Projektet skal nu se på funktionaliteten af pektinen i produkter hos de to virksomheder, og der vil også være forsøgsdage i udviklingskøkkenet FoodtureLab på Teknologisk Institut.

- Vi er løbende på udkig efter nye ingredienser, der kan give en funktionalitet ind i vores marmelader. At produktet udvindes fra et restprodukt, som ikke benyttes i dag, er et ekstra plus for os, siger Lone Hundevad fra Samsø Bær.

Hos Fruit-Up er Marianne Duijm overbevist om, at der er et marked.

- Pektinmarkedet er drevet af en række erfarne globale producenter, som servicerer de store nationale og globale fødevarebrands. Vi ser, at der er plads i markedet til en lidt mindre producent af pektin. Vores målgruppe er i første omgang virksomheder, der er for små for de globale leverandører af pektin, siger hun.

Hun peger på, at en kommerciel pektinproduktion med cashewæbler formentlig kræver investeringer eller et samarbejde med eksisterende virksomheder. Derfor leder virksomheden nu efter partnere til næste fase.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.173