23948sdkhjf

Ingen tegn på at coronakrisen vil skabe fødevarekrise

| Af Redaktionen / sbh | Tip redaktionen om en historie

Verden står midt i en sundhedskrise med coronapandemien, men der er ingen tegn på, at coronakrisen vil udløse en fødevarekrise.

Så vi behøver ikke bekymre os om mangel på mad eller vilde prisstigninger på basale fødevarer.

Sådan lyder det fra seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

Han er ekspert i fødevareøkonomi og sidder med i den EU-ekspertgruppe, som blandt andet skal vurdere, hvordan coronakrisen vil påvirke landbruget.

- Der er mange fødevarer i verden. Vi har nogle rimeligt store fødevarelagre. Så det er ikke sådan, at der kommer mangel på fødevarerne.

Læs også: Lagkagehuset frigiver regnskab før tid: - Vi har ikke noget at skjule

- Der er god høst, og der er ikke tegn på misvækst, så der er masser af fødevarer i verden, siger han og tilføjer, at der er et stabilt forbrug af fødevarer:

- Fødevarer er en basal vare. Vi vil ikke spise hverken mere eller mindre, fordi der er coronakrise. Vi har et rimelig stabilt forbrugsmønster.

Prisstigninger på kort sigt

  1. marts blev grænserne til Danmark lukket for udlændinge uden et anerkendelsesværdigt formål i Danmark. Godstransport må dog fortsat krydse grænsen, hvorfor fødevarer altså stadig kan komme ind i landet.

Henning Otte Hansen forklarer, at usikkerhed og panik på kort sigt kan få priser på fødevarer til at stige, men ikke på lang sigt.

Læs også: Hver restaurantgæst skal have to kvadratmeter

- Der er ikke grundlæggende markedsforhold, der kan forklare en vedvarende høj pris på fødevarerne.

- Så allerhøjest nogle kortvarige små prisstigninger. På længere sigt er der ikke grobund for prisstigninger eller fødevarekrise, siger seniorrådgiveren.

Ikke som tidligere kriser

Han understreger også, at man særligt i Danmark er godt forsynet med madvarer, da det er et af de lande, der producerer flest fødevarer per indbygger.

Læs også: 100 ekstra milliarder skal sikre erhvervslivet

Seniorrådgiveren forklarer også, at markedet for fødevarer ikke ser ud, som når der tidligere har været kriser.

- Da vi oplevede krisen i 2007-2008, var der dårlig høst, der var små lagre, og vi brugte for meget korn til at producere energi. Vi har et helt andet billede i dag. Der er masser af fødevarer i verden.

/ritzau/

Mere om: coronavirus
Hold dig opdateret med Food Supply DK

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Thise Mejeri satte igen ny rekord

Nu mærker FoodTech-messen positive takter

Food Supply udkommer også i sommerferien

Meyers Kantiner har igen sat sig på Folketinget

Vil kæmpe for Gram Equipment-erstatning til den bitre ende

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

15.562 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Restaurantkæden Grød vil åbne i udlandet

Online Avis Arkiv

Stifter forlader jysk kæmpeprojekt

Lakridskonge er nu med i eks-politimands snack-firma

Arla udnævner ny økonomidirektør

Farvel: Orme-Lasse bliver til Surfer-Lasse

Knas med byggeri giver Carletti laveste overskud siden 2014

Pålæg og pølser er tilbagekaldt

Chr. Hansen er helskindet gennem corona - overvejer nu frasalg

Grøntvirksomheder fusionerer

Britisk opkøb fastholder Daloon i minus

Succesfuld sommerøl: Bilka bliver eneforhandler med rekordordre

2

Containerslagterier på kanten af eksportsucces

Danmarks næststørste udleder af CO2 vil forurene mere i strid med EU-krav

Nordic Sugar beder om lov til at fyre med mere kul og svær brændselsolie i håbet om senere at koble sig på det nationale gasnet, viser en aktindsigt, Politiken Miljø & Klima har fået.

Nu vil Easyfood også sælge til private og levere direkte til hoveddøren

Ny robot skal give øl smagen af dansk jord

FødevareDanmark frygter tysk nedsættelse af moms på fødevarer

Rentefri coronalån for 6,8 milliarder: Hver tredje ansøger er fra handel og horeca

Nordjysk fiskegigant ramt af høje råvarepriser

Palsgaard bruger 750 millioner på at fordoble kapaciteten

Vi undervurderer eget forbrug af slik og chips

Chokoladeproducent lukker flere butikker

Fødevarestyrelsen lukker efterforskning af campylobacter-udbrud

Lukning af corona-ramt tysk slagteri giver dønninger hos Tican

Fire ansatte på tysk Danish Crown-slagteri smittet med corona

Schulstad-ansatte har genoptaget arbejdet

Lagkagehusets eks-boss dropper Kohberg

Stryhns kalder store mængder leverpostej retur

Chr. Hansen på milliardopkøb i USA

Coronavirus sætter eksporten to år tilbage - men fødevarer trak op

Too Good To Go med nyt millionunderskud

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Vi bygger en Kran App - vil du hjælpe os?

Tag kontrol over din deklaration!

Star Industri går ALL IN - CNC-bearbejdning med fræs og drej

Lageret er fyldt med PALOMATer

Fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Få testet jeres produkter, overflader eller emballage

Nu kan industrirobotter få 3D-syn

Magnetisk filtrering er effektivt til flere områder

Hvorfor er der en blå label på dit løfteudstyr?

Ny pneumatisk drejeaktuator til hygiejniske applikationer

Safeguards: Undgå varmvalset fra Tyrkiet, køb EU-stål

ISO 22000 Inspirationsseminar

Løfteposer og værktøjsholdere hos Carl Stahl A/S

Lemvigh-Müller kåret som Eliteleverandør for andet år i træk

Deltag trygt og sikkert på FoodTech til efteråret 2020

Byggeri af domicil skrider frem

Kom helt tæt på kvinden bag vores isoleringskapper ... ↓

Luftpermeabilitetstester – også til ansigtsmasker!

Bremsemotor til din næste applikation?

Bruger du ren og tør trykluft i din produktionsproces?

FRECON samarbejder med Industriens Fond i genstartNU.dk

Gratis e-fakturering - e-conomic sætter ny standard

Lancering af MELFA Assista

Planåg med unik kapacitet

Fik du set og hørt Lenzes spændende webcast-serie?

Send til en kollega

0.156