23948sdkhjf

Industri-gazeller er en truet art

Blandt de hurtigst voksende virksomheder i Danmark i 2010 beskæftigede blot 8,3 % sig med industriproduktion.
Dagbladet Børsen begyndte at kåre de danske gazelle-virksomheder i 1995. I 2011 har antallet af kårede virksomheder inden for industrien nået et rekordlavt niveau. Sammenlignet med 1995 ligger andelen nu i indeks 40. Specielt siden 2003 er der blevet færre af dem.

- Det er svært at etablere sig med en industrivirksomhed i dagens Danmark. skatterne er høje, og det samme er lønniveauet. Så det kræver virkelig muskler at etablere sig i den sektor. Der skal masser af kapital til, og samtidig skal man have en produktion, som kan afsættes internationalt, siger professor og centerleder hos IDeA – entreprenurship Centre på Syddansk Universitet, Torben Bager, til Børsen.

Danskere er eksperter i handel
Til gengæld er der kraftig vækst i andre dele af det danske erhvervsliv. Specielt handelssektoren dominerer årets gazelle-kåring med 234 ud af i alt 827 kårede virksomheder.

Og Torben Bager forudser, at vi i de kommende år vil se endnu flere handels-gazeller. Det skyldes især, at e-handel er udbredt blandt danske iværksættere, og at handel traditionelt er en sektor, hvor danskere har vist gode evner.

Til gengæld har bygge- og anlægssektoren også været ramt af nedtur i årets kåring. Antallet af bygge-gazeller ligger i år på indeks 60 sammenlignet med 1995. Dermed er der tale om et ordentligt fald fra 2008, hvor indekset lå på 150. Til gengæld vurderer Torben Bager, at bygge- og anlægsbranchen har nået bunden, og at antallet af gazeller derfor vil udvikle sig stabilt i det kommende år.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078