23948sdkhjf

Eksporten af øko- og velfærdskød stiger stadig

Kødselskabet Friland har nu over en halv milliard i omsætning og udbetaler det hidtil største tillæg til producenterne af Frilandsgrise
Australien er på vej til at blive det største marked for danske Frilandsgrise. Samtidig hæmmes eksporten dog af, at der stadig er for få landmænd som producerer Frilandsgrise.

Det viser årsberetningen fra kødselskabet Friland, som netop har offentliggjort sit regnskab.

Selskabets samlede omsætning var på 507,5 million kroner – en stigning på cirka 9 procent i forhold til året før.

Mangel på grise den største udfordring
Salget af selskabets største produkt, økologisk svinekød, steg i det forløbne år med 12 procent og udgør nu 186 millioner kroner. Det største marked for dansk økologisk svinekød er Frankrig, som aftager 34 procent af produktionen. Tyskland aftager 23 procent af de danske øko-grise og er det næststørste eksportmarked. Salg til hjemmemarkedet udgør 30 procent.

Frilandsgrise har hidtil været et hjemmemarkedsprodukt, men her er eksporten til Australien steget med hele 46 procent. Det australske marked aftager nu 45 procent af produktionen af Frilandsgrise, og Friland venter, at Australien i det kommende år vil blive klart større end hjemmemarkedet.

- Vi har dog fortsat store udfordringer, blandt andet med at overbevise bankerne om, at alternativ svineproduktion er en sund investering, siger selskabets direktør, som ser manglen på øko- og Frilandsgrise som den største hindring for selskabets vækst.

Rekordhøjt pristillæg
Friland betaler sine landmænd som en kombination af konventionel afregning for slagtedyr suppleret med et pristillæg som afgøres af, hvor godt det går for den enkelte produktionsgren. Her har især producenterne af Frilandsgrise mærket den stigende eksport.

De fik i gennemsnit 3,16 kr per ekstra per kilo gris de leverede til selskabet, hvilket er det hidtil højeste pristillæg, de har modtaget i selskabets 19-årige historie. Også de økologiske svineproducenter havde et godt år, idet de fik 14,26 kr/kg – kun overgået under højkonjunkturens klimaks i 2006/2007.

Ved årsregnskabets afslutning har Friland udbetalt et resttillæg på 1,35 kr./kg til producenterne af økologiske grise. Producenterne af Frilandsgrise fik 0,35 kr/kg. Økologiske oksekødsproducenter fik 0,50 kr/kg, mens producenterne af det særlige Limousinekød fik 0,10 kr/kg.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094