23948sdkhjf

Vi undervurderer eget forbrug af slik og chips

Vi er godt klar over, at vores eget forbrug af slik og chips er for højt - men vi mener hver især, at vores eget forbrug er lavere end andre danskeres forbrug.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af MAPP Centret og Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, der stiller skarpt på udviklingen i portionsstørrelser af slik og chips i Danmark.

Susanne Hansen, videnskabelig assistent på MAPP Centret og én af forskerne bag undersøgelsen, mener, at indsigt i vores portionsstørrelser er vigtig:

- Der er i litteraturen evidens for, at store portioner øger indtaget af kalorier. Store portionsstørrelser er blevet mere udbredt i takt med, at andelen af overvægtige i befolkningen er steget. Portionsstørrelser er ikke den eneste faktor, der spiller ind, men det er en veldokumenteret faktor, siger hun i en pressemeddelelse.


Store portioner sælger
Markedsanalysen viser, at der de senere år har været et øget salg af mellemstore posestørrelser af slik og chips - og en nedgang i salget af flere mindre posestørrelser.
Det fortæller Kamilla Kragelund, der er videnskabelig assistent på Institut for Fødevarer, og som står bag markedsanalyse.

- Der er sket en stigning i salget af bland-selv-slik samt slikposer mellem 231 og 499 gram, mens salget af de øvrige portionsstørrelser - både de mindste og de allerstørste - er faldet. Dette betyder dog, at det totale salg af slik ligger ret stabilt i perioden 2013 til 2018. Det totale salg af chips har til gengæld været stigende i hele perioden fra 2004 til 2018, og særligt poserne i størrelsen 101 til 200 gram er populære blandt de danske forbrugere, fortæller hun.

I modsætning til salgstallene viser resultaterne fra spørgeskemaundersøgelserne, at forbrugerne havde en tendens til at vælge de mindre portionsstørrelser som en passende mængde, når de blev præsenteret for valget mellem flere forskellige portionsstørrelser af slik og chips.

- Forbrugerne er godt klar over, at de spiser mere, end de burde. I gennemsnit angav respondenterne, at de spiste signifikant mere, end det er passende at spise - et resultat, der i øvrigt blev bekræftet af udsagnene i interviewundersøgelsen. Dog mente respondenterne i begge spørgeskemaundersøgelser, at de spiste signifikant mindre portioner af enten slik eller chips end personer af samme alder og køn som dem selv

- . Vi ser en signifikant forskel på, hvor store portioner respondenterne angav, at de selv spiste, og hvad de mente var normen at spise. Dette gælder både for slik og chips, fortæller Susanne Hansen.
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.063