23948sdkhjf

Røntgenkontrol løfter kundetilfredsheden til nye højder

Siden indførelsen af røntgenkontrol har DLG Food Grain ikke modtaget en eneste reklamation.
Selv om de grundlæggende principper i maling af mel stadig er de samme som i bondestenalderen for 6.000 år siden, kan produktionen af mel- og kerneprodukter hos DLG Food Grain på ingen måde betegnes som forhistorisk – snarere tværtimod.

På fabrikken i Durup tæt ved Limfjorden producerer man mel og kerner til industrielle bagerier på et topmorderne produktionsapparat, der bl.a. omfatter Danmarks største stenmølle. Da man for få år siden omlagde produktionen til forædlede fødevarer, skete der samtidig en dramatisk stramning af kvalitetskravene.

Kræver røntgenkontrol af råvarer
Kontrol med metaldetektorer har længe været et ufravigeligt krav fra DLG Food Grain’s kunder, der tæller store og små brødbagerier verden over. Kvalitetschef Lotte Mammen forventer, at branchen om ganske kort tid vil stille lignende krav til røntgenkontrol.

- Tilstedeværelsen af sten i alle former for ubearbejdet korn og kerner er i sagens natur uundgåelig, og selvom jeg ikke har de eksakte tal for antallet af tandskader forårsaget af sten i brød, ved jeg, at det er en væsentlig årsag til reklamationer hos brødfabrikanterne. I dag foretager brødfabrikanterne selv røntgenkontrol i produktionen, men vi vil også gerne som leverandør levere det bedst mulige produkt. Derfor anskaffede vi tidligere på året et topmoderne røntgenanlæg til in-line kontrol af alle vores skårne og klemte kerner, fortæller Lotte Mammen.

Valget faldt på et røntgenanlæg af mærket Anritsu leveret af SR Pack, der udover forhandlingen af røntgensystemer udvikler komplette pakke- og palleteringsløsninger til industrien.

Et kritisk kontrolpunkt
Hos DLG Food Grain kategoriseres røntgenkontrollen som et kritisk kontrolpunkt. Det betyder, at operatøren ved hver opstart foretager en kvalificering af røntgenudstyret ved at føre en testbrik med verificerede fremmedlegemer igennem systemet.

Kun hvis disse fremmedlegemer bliver detekteret korrekt, opstartes produktionen. Ved afslutning af hver batch udføres testen på ny, og kun ved et positivt testresultat kan batchen godkendes.

Et Anritsu-anlæg fås med forskellige sensorer alt efter hvor små fremmedlegemer, der skal findes. Kontrollen udføres mens korn og kerner passerer igennem anlægget. Det afgørende for detektionsraten er højden af bulklaget på inspektionstidspunktet. Jo lavere bulklag, jo finere detaljer kan anlægget finde. Hos DLG Food Grain er anlægget dimensioneret til klare en kapacitet på 16 tons i timen. Ofte ligger gennemløbet på den linje, hvor Anritsu-anlægget er installeret på 4 tons i timen. Ved denne kapacitet detekteres fremmedlegemer helt ned til de mindste sten på 0,3 mm.

Installeret og indkørt på få dage
Indførelsen af røntgen har ifølge Thomas Bunk Kudsk, der er driftschef for mel, korn og kerner hos DLG Food Grain, været helt uproblematisk.

- SR Pack installerede og indkørte anlægget på bare en enkelt dag. Dagen efter fik vi en grundig instruktion i den meget enkle betjening. Anlægget er forudprogrammeret med recepter til rug og hvede, og faktisk skal vi aldrig stille på anlægget. Som driftschef må jeg sige, at vi stort set ikke mærker noget til anlægget i det daglige. I forhold til før har vi naturligvis en del mere reject-materiale, der skal håndteres. Set i lyset af, at vi nu leverer et produkt af en højere kvalitet, kan jeg kun udtrykke min tilfredshed med systemet. Udover løbende rengøring af et enkelt filter, er der ikke noget nævneværdigt vedligehold ved Anritsu-anlægget, slutter Thomas Bunk Kudsk.

Udover detektion af kontaminerende partikler – så som sten, metalsplinter, aluminium og knoglerester – er røntgenkontrol også meget velegnet til kontrol af produktantal, placering og form i en lukket emballage.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078