23948sdkhjf

Udnyttede kinesiske kokke skal sendes hjem

På trods af grov udnyttelse af kinesiske kokke i Danmark, er det kokkene, der bliver smidt ud af landet, hvis svindlen opdages.

Om en måned begynder de danske udlændingemyndigheder at interviewe 100 kinesiske kokke for at afsløre, hvor mange af kokkene, der bliver systematisk udnyttet af deres danske chefer.

Det skriver Fagbladet 3F.

Men de kinesiske kokke risikerer at miste deres job og blive smidt ud af Danmark, hvis de fortæller, at deres chef udnytter dem og den danske beløbsordning til underbetalt arbejdskraft.

Sådan lyder udmeldingen fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) i et mailsvar til Fagbladet 3F.

- SIRI vil under interview spørge til emner, som SIRI vurderer relevante i forhold til at belyse, om kokken opfylder de betingelser, der er fastsat for at kunne beholde en tilladelse på beløbsordningen. Udlændingen vil herefter blandt andet skulle skrive under på, at oplysninger afgivet til SIRI er korrekte. Hvis SIRI vurderer, at de løbende betingelser for opholdstilladelsen ikke opfyldes, inddrages opholdstilladelsen, skriver SIRI.

Kulegravningen af kokkene kommer i kølvandet på Fagbladet 3F's afsløringer om, hvordan danske restauranter udnyttede et hul i beløbsordning til at ansætte kinesere til omkring 20 kroner i timen.

Konsekvenserne for kokkene får dog nu flere eksperter til at kritisere myndighederne.

- Man kan spørge sig selv, hvorfor myndighederne går efter kokkene? Det er jo kokkene, der bliver udnyttet ude på de her restauranter. Det er dem, der bliver underbetalt og tvunget til at arbejde to-for-ens-pris. Hvorfor tjekker man ikke arbejdsgiverne med samme iver? spørger migrationsekspert fra Aalborg Universitet, Marlene Spanger.

Også Mette Thunø, der er lektor i Kina-studier på Aarhus Universitet, undrer sig over, at myndighederne nu tilsyneladende jagter dem, der står svagest.

- Hvis de kinesiske arbejdsmigranter nu skal undersøges, fordi de ikke lever op til alle reglerne i en form for heksejagt, mener jeg, at de bliver udnyttet både af deres arbejdsgivere og af det danske samfund. Det er ikke en værdig måde at behandle mennesker, som står i en sårbar situation, siger hun.

Ifølge eksperterne kan kulegravningen ende med et stort selvmål, hvis håbet er at få kineserne til at sladre om deres chefers misbrug.

- Hvis udgangspunktet er, at kokkene bliver smidt ud af landet, så har de jo ingen interesse i at fortælle sandheden om, hvordan deres vilkår i virkeligheden er. Det er ikke til deres fordel, hvis de fortæller, hvordan de er blevet udnyttet, siger Marlene Spanger.

SIRI hører under Udlændinge- og Integrationsministeriet, og her lyder samme budskab fra ministeren som fra styrelsen.

- Hvis ikke man har et arbejde, som lever op til kravene, kan man selvfølgelig ikke være i Danmark. Hvis man mister sit arbejde, har man jo mulighed for at søge et nyt og på den baggrund få en ny opholdstilladelse, siger Mattias Tesfaye (S).

Men ministeren indrømmer dog, at der er et problem i forhold til arbejdsgiverne, som lige nu kan hyre nye kokke på samme ordning, selv om de har forbrudt sig mod loven.

- Snyd og svindel skal selvfølgelig have konsekvenser for arbejdsgiverne. Jeg planlægger at sende en lovændring i høring efter sommerferien, for det skal være sådan, at arbejdsgiveres bøder eller domme også kan få betydning for, om de fortsat kan få mulighed for at rekruttere udenlandsk arbejdskraft ved hjælp af disse her ordninger, siger Mattias Tesfaye.

Til august begynder de første 20 interview af kinesiske kokke i Danmark på beløbsordningen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11