23948sdkhjf

Udsat NOx-afgift truer stadig Nordic Sugar

Nordic Sugar ser positivt på skatteministerens udsættelse af afgiften, men efterlyser fortsat mere langsigtede løsninger.
Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) meddelte tirsdag, at han havde besluttet at udsætte den omstridte NOx-afgift med et halvt år.

Det vækker i første omgang glæde hos blandt andre Nordic Sugar, som har følt sig truet på eksistensen af afgiften.

- Det er naturligvis positivt, at regeringen ønsker dialog med erhvervslivet og vil arbejde for at bevare industriarbejdspladser i Danmark, siger teknisk direktør Jesper Thomassen til Food Supply.

Har investeret i reduktioner
Derved stopper glæden dog også. For efter planen femdobles afgifterne fortsat efter planen fra den 1. juli 2012. Det ærgrer Jesper Thomassen.

- Udsættelsen af NOx-afgiften på et halvt år ændrer imidlertid ikke på det faktum, at afgiften i den nuværende form vil indebære en ekstraudgift på 7 mio. kr. årligt for Nordic Sugar.

Jesper Thomassen efterlyser derfor muligheder for, at virksomhederne selv kan deltage aktivt i at nedbringe NOx-udledningen uden at få trukket mangedoblede afgifter ned over hovedet.

- Vi har foretaget betydelige investeringer i at nedbringe NOx-udledningen fra vores produktion, blandt andet ved at investere i nye brændere på vores fabrik i Nakskov, og der er ikke umiddelbare tekniske muligheder her for yderligere reduktion. Det kunne fx opnås ved overgang fra kul og olie til naturgas, men der er i området omkring vores fabrikker ikke adgang til naturgas og ikke udsigt til, at det bliver etableret, konstaterer Nordic Sugar-direktøren.

Blandt andre Aalborg Portland har planer om at tage sagen op i EU med henblik på at få et nyt bundfradrag på plads, inden NOx-afgiften træder i kraft til sommer.

Fakta: Skatteministerens egen beskrivelse af lovforslaget:
”Forslaget forhøjer afgiften på NOx fra ca. 5 kr. til 25 kr. pr. kg NOx fra den 1. januar 2012. Udover selve afgiftsforhøjelsen indebærer forslaget bl.a., at der er flere NOx-udledende energianlæg i Nordsøen, som vil blive pålagt afgiften.”

Læs det fremsatte lovforslag her .
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079