23948sdkhjf

Millionstøtte skal fremskynde udvikling af superkartofler

Med 12 millioner kroner i støtte fra Det Strategiske Forskningsråd skal forskere fra Aalborg Universitet nu udvikle en DNA-baseret teknologi til mere effektiv kartoffelforædling.
De nye superafgrøder kan afværge sultkatastrofer og bidrage til en mere bæredygtig energiforsyning, men projektets leder forudser et kapløb med tiden.

Det er lektor Kåre Lehmann Nielsen fra Sektion for Bioteknologi, som står i spidsen for det nye forskningsprojekt, hvor han og kollegerne skal samarbejde med Landbrugets Kartoffelfond LKF-Vandel og bioinformatik-virksomheden CLC Bio med hovedsæde i Århus.

Kåre Lehmann Nielsen har i forvejen opnået international anerkendelse for sine bidrag til at kortlægge kartoflers komplicerede arvemasse. Viden fra det arbejde vil indgå som et centralt element i bestræbelserne på at frembringe et værktøj, der kan accelerere den ellers langsommelige proces med at udvikle nye kartoffelsorter med højere energiindhold og større modstandsdygtighed over for sygdom og tørke.

Millionbevillingen fra Det Strategiske Forskningsråd bliver begrundet med, at afgrøder fra landbruget ud over den kendte rolle i kosten også er på vej til at spille en større rolle for energiproduktion i form af bioethanol samt som vigtig råvarekomponent i den kemiske industri.

Projektet med titlen MAShed Potato (”Moving potato breeding into the post genome era”) kan derfor skabe fundamentet for en moderne gen-baseret forædling af kartofler i Danmark til gavn for både forbrugerne, forskningen, landbruget og industrien.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11