23948sdkhjf

Fem år uden produktivitetsfremgang

I de sidste fem år har vi ikke haft vækst i arbejdsproduktiviteten i de private markedsorienterede erhverv. Vi skal udover nulpunktet, for at styrke konkurrenceevnen, vurderer DI.
Ganske vist viser tal fra Danmarks Statistik, at arbejdsproduktiviteten i de markedsmæssige erhverv steg med 4,9 % i 2010. Men stigningen i produktiviteten er mindre end de foregående tre års fald i produktiviteten.

Så som helhed har der ikke været vækst i produktiviteten såvel i de såkaldte markedsmæssige erhverv og i økonomien som helhed. Og det er problematisk, mener DI’s chefkonsulent Allan Sørensen.

Afgørende for vækst og konkurrenceevne
- Det er afgørende for væksten i dansk økonomi og for vores konkurrenceevne, at vi over en længere årrække formår at løfte væksten i produktiviteten. I en situation med en svindende arbejdsstyrke er produktivitet vejen til vækst og velstand i Danmark, slår Allan Sørensen fast.

Han peger på, at den danske produktivitet over en længere periode har været aftagende.

- Og selv de seneste års udsving som følge af konjunkturerne ændrer ikke på indtrykket af en svag danske produktivitetsudvikling, forklarer DI’s chefkonsulent.

Bagude i forhold til udlandet
Danmark har ifølge ham helt klart et problem med væksten i produktiviteten. Både i forhold til tidligere tider, men endnu værre også i forhold til udlandet. Kun Belgien og Italien har haft en svagere produktivitetsvækst over de seneste 10 år.

De fleste lande har oplevet en faldende vækst i produktiviteten over de seneste 30-40 år, men over de seneste 10-15 år har den danske produktivitet udviklet sig langsommere end i udlandet – også selv om de nyeste tal fra 2010 inkluderes.

Krisen fik mange virksomheder til at sætte et stort fokus på at trimme omkostningerne og styrke produktiviteten.

- Det er en glædelig udvikling men bare ikke nok, fordi det netop skal ses i lyset af en lang periode med forringelser af konkurrenceevnen, lyder det fra DI’s chefkonsulent.

Kilde: Dansk Industri - http://www.di.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125