23948sdkhjf

Ny fynsk øl af osteaffald

Der er ingen mangel på kreativitet hos de små ølbryggerier. Senest er en fynsk ølbrygger begyndt at brygge øl af affald fra osteproduktion
En brygger fra Gundestrup på Fyn lancerer nu en ny øl, der er brygget på valle. Vallen et affaldsstof fra hans egen osteproduktion, beretter TV2 Fyn.
Vallen bliver normalt enten smidt ud eller brugt som svinefoder. Jørgen Hoff fra Gundestrup Mejeri og Bryghus fik dog ideen, at vallen måske også ville egne sig fortrinligt til ølbrygning.

- Vallen giver en utrolig frisk og fyldig øl. Det høje indhold af laktose er jo som skabt til at blive omdannet til alkohol. Vi bruger tre forskellige gærtyper til at fremstille øllet, og gæren er med til at give en enestående aroma. Desuden kan man spare på malten, som er temmelig dyr, siger Jørgen Hoff til foodculture.dk.

Ost og øl kan gå hånd i hånd
Da Jørgen Hoff i forvejen producerede både ost og øl på Gundestrup Mejeri og Bryghus, var der ikke langt fra tanke til handling, da han overvejede nye muligheder for anvendelsen af vallen fra osteproduktionen.

- Man skal nok være en smule tosset for at få idéen, men jeg stod med 600-700 ton valle hvert år, og jeg kunne ikke fatte, at man ikke kunne bruge et både sukker- og proteinholdigt biprodukt. Så jeg overvejede, om man ikke kunne få noget alkohol ud af laktosen, og så gik forsøgene i gang. Nu laver vi 20.000-30.000 liter valleøl om året, og det er et nemt regnestykke: Jeg kan enten sælge vallen for fem øre literen til svin eller 60 kr. literen til mennesker. Jeg kan ikke forstå, at for eksempel Carlsberg ikke bruger valle og sparer en masse malt, siger Jørgen Hoff til TV2 Fyn.
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078