23948sdkhjf

Kommune giver konkurrenceforvridende støtte til dagligvarebutik

Konkurrencerådet har i dag afgjort, at Furesø Kommune giver konkurrenceforvridende offentlig støtte til dagligvarebutikken Irma i Værløse Bymidte ved at udleje en grund på fordelagtige vilkår.
Lejeaftalen blev indgået i 1979. Aftalen betyder, at Irma siden 1987 reelt har betalt 0 kr. i leje med undtagelse af et enkelt år. I aftalen forpligtiger Irma sig til at drive forretning på grunden i 45 år, og aftalen kan kun ændres i løbet af perioden, hvis begge parter ønsker det.

Bedre vilkår
Uafhængige vurderingsmænd har vurderet, at lejekontrakten har givet Irma bedre vilkår, end der generelt blev anvendt på markedet i 1979. Der er derfor tale om konkurrenceforvridende offentlig støtte til Irma.

Konkurrencerådet har ikke hjemmel til at pålægge Furesø Kommune at bringe støtten til ophør. Konkurrencerådet har heller ikke hjemmel til at stille krav til Coop om tilbagebetaling af støtten. Det skyldes, at kontrakten blev indgået, inden bestemmelsen om konkurrenceforvridende offentlig støtte blev indført i konkurrenceloven i 2000.

Opfordrer til ophævning af ulovlig støtte
- Når kommuner lejer grunde eller lokaler ud, skal det ske på markedsvilkår, ellers er det ulovlig støtte. Ulovlig støtte skal som udgangspunkt betales tilbage. Kommunerne skal derfor være opmærksomme på, at de udsætter deres lejere for en stor økonomisk risiko, hvis de ikke sikrer sig, at kontrakten indgås på markedsvilkår, lyder det fra direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing.

Læs også: Irma øger øko-sortimentet med discountvarer

- Da aftalen er indgået før bestemmelsen om konkurrenceforvridende støtte kom ind i konkurrenceloven, kan Konkurrencerådet ikke gribe ind over for aftalen. Men jeg vil opfordre Furesø Kommune og Coop til at lave en ny aftale, der ikke indebærer ulovlig støtte, siger hun afsluttende

Læs mere om: Irma
Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109