23948sdkhjf

Dyrt spildevand koster fødevarevirksomheder 80 millioner for meget

| Af Kamilla B. Hansen | Tip redaktionen om en historie

Danske fødevarevirksomheder betaler alt for meget for at komme af med deres spildevand. Det slår en ny rapport fra Spildevandsudvalget under Miljøministeriet fast.

Når vandet forsvinder ned i kloakken hos store fødevarevirksomheder, ryger en alt for stor pose penge samme vej. Derfor vil erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer nu have regeringen til at ændre loven, så virksomhederne ikke fortsat betaler overpris for at komme af med deres spildevand.

- Spildevandstaksterne for danske fødevarevirksomheder er urimeligt høje og svarer slet ikke til de udgifter, de reelt giver anledning til, hvilket Spildevandsudvalgets rapport selv bekræfter. Hvert år betaler Landbrug & Fødevarers medlemsvirksomheder på den måde 80 millioner kroner for meget for spildevandsafledningen, siger Claus Søgaard-Richter, der er direktør i Landbrug & Fødevarer.

Store vandforbrugere særlig hårdt ramt
Danmarks fødevarevirksomheder bruger enorme vandmængder for at sikre fødevaresikkerheden. Derfor er det vigtigt for erhvervet at sikre mere fair priser på spildevand.

Læs også: Canada-aftalen kan løfte oste-eksport

Beregninger i Spildevandsudvalgets rapport viser, at Danish Crowns slagteri i Sæbys samlede omkostninger for rensning af spildevand i 2010 beregnes til 15,4 mio. kroner. Det er 12,3 mio. kroner mere, end hvis slagteriet betalte for den belastning, det reelt pålægger spildevandsnettet og rensningen. I en ”kostægte” situation ville DC Sæby alene skulle betale 3,1 mio. kroner.

Læs også: Investerings-kløe i dansk fødevareindustri

- Spildevandsudvalgets rapport taler for sig selv. Jeg vil på det kraftigste opfordre miljøministeren til at ændre de nuværende betalingsregler, så vi kan få en mere fair spildevandstakst. På det seneste har vi set, hvor hårdt belastede vores kloakker er, og miljøministeren har endda varslet, at en udbygning af kloaknettet skal betales via spildevandstaksten. Det vil ramme danske fødevarevirksomheder ekstra hårdt, så det er vigtigt at få ændret betalingsreglerne nu. Vi skal sikre, at vandforbrugerne betaler dét, de reelt belaster kloakkerne med. Ellers ryger vækst, konkurrenceevne og jobs med ned i kloakken, siger Claus Søgaard-Richter.

Spildevandsudvalget er nedsat af Miljøministeriet i efteråret 2010 og består af blandt andre Landbrug & Fødevarer, DI, DANVA, Danmarks Naturfredningsforening og Forbrugerrådet. Udvalgets arbejde har været, at kigge på en større grad af sammenhæng mellem, hvad der betales i spildevandstakst, og hvilke omkostninger det pågældende vandforbrug reelt giver anledning til – altså en øget grad af kostægthed.

Se Spildevandsudvalgets rapport på Naturstyrelsens hjemmeside her

Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

156 kilo Aalbæk-snacks kaldt retur

Økomejeri fik bøde for dårlig hygiejne

Ny lakseterminal på vej op i omdrejninger

Arla på vej med flere plantebaserede fødevarer

Efter seks års fremgang står den danske beskæftigelse stille

Fiskemand erkender kun papirsjusk

Nyhedsbrev

15.114 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Defco-familie får lov at blive efter salg

Online Avis Arkiv

Meyers Køkken køber 3.000 frokostkunder

Ø-destilleri vil ud til hele landet

Arla skal have ny kommunikationsdirektør

Smør, mælk og marcipanbrød på toppen af dansk imageliste

Virksomhederne er klar til besøg, men folkeskolerne kommer ikke

Konkursramt pålægsfabrik er reddet

København styrker sin ambitiøse mad-indsats

Fødevarestyrelsen advarer mod ulovlig fiskehandler

Venner er hoppet med på ginvognen

Ugens grin: Lønforhøjelsen gav bagslag

Fiskefirma afsløret i omfattende fusk

Messe byder på topkokkedyst

Carlsberg overgår nu storebror Heineken i evnen til tjene penge

Ny forskning kan give bedre fødevarer

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Arla scorer kassen på Starbucks-aftale

Food Festival igen klar med Branchefredag

Mejeribranchen: Hvervekampagne har givet bonus

Coop åbner et outlet til restpartier og vin

Grønne udviklingsprojekter får millionstøtte

Eksplosiv vækst hos Sanovo

Rugbrødsbageri igen politianmeldt for dårlig hygiejne

Naturli kigger mod andre sektorer

Kartoffelmelsfabrik fortsætter væksten

Metal fundet i partypølser

Hyldeblomstdrik er kaldt tilbage

SF vil forbyde fransk delikatesse: Det er barbarisk

Budweiser giver vokseværk hos verdens største bryggeri

Kinesisk eksport-bøvl: Danish Crown fyrer på griseslagteri

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Invitation til Inspirationsdagen 12/9

Webinar: Introduktion til Festos nye IP20 remote I/O og controller platform

Kom på forkanten af den teknologiske udvikling

Digitalisering af de ikoniske IKEA-kødboller - den digitale rejse

Klar til at se noget nyt på hi-stand M9540?

Webinar: Værktøj til let og effektiv konfigurering af dit automationsprojekt

Fra CAD-data til digital tvilling

Drønlækre kemikalieskabe fra DENIOS

Effektiv palleomsnøring og en sundere arbejdsstilling

Olie/luft køler Type OAC fra KTR

Generatorer med høj pålidelighed og performance

Nyt i sortimentet - Nuova Simonelli espressomaskiner

Hvad er det egentligt, vi laver?

Robot-træf 2019

Kom nu ´Mulle... Du vil jo gerne være med i hulen ikk' Mulle?

Ønsker De service uden bindende kontrakter?

Process Engineering A/S er for andet år i træk blevet Great Place to Work®-certificeret!

Besøg hos medlemsvirksomhed AluSteel A/S

inmsystems A/S styrker IT-sikkerheden med ISO27001

Støbning af produkter i gummi (f.eks. i EPDM og Silikone)

Studerende på Aarhus Maskinmesterskole får 70 % mere plads til projekter

TYTAN gruppeafbrydere kan nu fås hos Ara-El

Bliver selvscanning en succes?

EL:CON indgår serviceaftale med Fitness World på landsplan

Hvordan adskiller Deep Learning sig fra traditionel vision

Send til en kollega

0.251