23948sdkhjf

Ny lov skaber debat om burhøns

De danske buræg-producenter har investeret store millionbeløb for at leve op til en ny EU-lov med krav om forbedrede vilkår for hønsene, men forholdene møder stadig kritik.
De danske buræg-producenter har angiveligt brugt et pænt trecifret millionbeløb på at leve op til de krav, en ny EU-lov pr. 1. januar 2012 stiller om burhønsenes forhold.

Alligevel vækker loven kritik fra blandt andre Dyrenes Beskyttelse, som fortsat opfordrer forbrugerne til at boykotte buræg.

- Det er korrekt, at hønsene får mere plads, men slet ikke nok. De nye regler giver hønsene 150 kvadratcentimeter mere plads. Det svarer altså til størrelsen på et postkort, siger Pernille Fraas Johnsen, dyrevelfærdschef i Dyrenes Beskyttelse, og fortsætter:

- Nu får hønsene så et A4-ark plus et postkort. Og selvom der nu også er en siddepind og en rede, så er det stadig et liv i et trådnetbur, stablet i store haller, med kunstigt lys, ingen adgang til naturen og så lidt plads, at hønsene ikke kan folde vingerne ud. Næbene bliver også fortsat trimmet, så hønsene ikke kan plukke hinanden.

Efterlyser fair konkurrence
Anderledes positive toner lyder fra buræg-industrien, selv om regelændringen har været dyr at implementere.

Helge Strandgaard Hansen fra Ålundgård, der er en af Fyns største buræg-producenter, har selv brugt fem mio. kr. på lovændringen, men siger til DR/P4 Fyn:

- Vi synes, det er ok. Det har tiden jo hele tiden gået mod bedre dyrevelfærd, så det opfylder vi gerne. Især når vi går synkront med resten af EU, for så er konkurrencevilkårene jo lige for os.

Utilfreds fødevareminister
Netop det sidste har været et problem, for selv om EU lagde op til regelændringen helt tilbage i 1999, har en række lande som Belgien, Holland, Italien og Spanien samt de fleste østeuropæiske lande af forskellige grunde fået lov at udsætte implementeringen af loven.

Det fik i oktober fødevareminister Mette Gjerskov (S) til at sige:

- Danske landmænd har investeret mere end en halv milliard kroner i at leve op til de nye krav. Derfor er det selvfølgelig slet ikke i orden, at der nu er nogen, der vil have Kommissionen til at udskyde det hele. Det her blev besluttet helt tilbage i 1999, og 12 år må være rigeligt til at få indkøbt nye bure.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08