23948sdkhjf

Afgifter koster forbrugerne dyrt

Selv om råvarepriserne endelig ser ud til at holde sig i ro, skal forbrugerne ikke forvente lavere priser, viser ny analyse.
Stigende råvarepriser er ikke længere den skyldige, når forbrugerne skal finde årsagen til de forhøjede priser.

Det viser en ny analyse fra DI, som i stedet lader pilen pege på forskellige afgifter.

- Der er udsigt til langt mere beskedne råvareprisstigninger i år end sidste år, men det slår ikke rigtigt igennem i forbrugerpriserne, fordi en række afgifter stiger, forklarer DI’s cheføkonom Klaus Rasmussen.

Fedtafgiften koster dyrt
Han venter en vækst i forbrugerpriserne på 1,7 procent i 2012, hvoraf afgifterne tegner sig for 0,7 procentpoint. Næste år ventes der en stigningstakt på 1,8 procent, hvoraf afgiftsstigninger tegner sig for 0,1 procentpoint.

Alene indførelsen af fedtafgiften sidste år betød et hop i forbrugerpriserne på 0,3 procentpoint. Og de stigende afgifter i år lyder på 0,5 procentpoint, der kommer oveni, skriver DI-analyse.

Råvarepriserne holder sig høje
Når det ikke lige er råvarepriserne, der får de samlede forbrugerpriser til at søge opad, er det fordi, at råvarepriserne i anden halvdel af 2010 frem til de første måneder af 2011 steg kraftigt.

- Når vi ikke forventer, at priserne på råvarer vil stige markant igen, er det i lyset af den nuværende økonomiske situation. Men der er dog næppe tvivl om, at råvarepriserne vil holde sig på et forholdsvist højt niveau, vurderer DI’s cheføkonom.

Kilde: DI

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109