23948sdkhjf

Dyreaffald som nyt eksporteventyr

Efterspørgslen efter blandt andet muler, haler og klove fra dansk kvæg er stigende i Singapore, som kan blive indgangen til eksport til Asien.
I Danmark rangeres muler, haler og klove fra kvæg som affaldsprodukter, der ofte ender som hundefoder.

Sådan ser man imidlertid ikke på sagen i Singapore, som med sin placering i det sydøstlige asien kan blive indgangen til et særdeles lukrativt marked for danske oksekødsproducenter.

- Der bor mange kinesere i Singapore, og for dem er affaldsprodukter som haler, muler og klove jo delikatesser, som de betaler det samme for, som vi gør for mørbrad. I Europa er der ingen, der gider spise restprodukterne. De ender som hundefoder og i værste fald taber vi penge på affaldet, mens det på et kinesisk middagsbord er noget af det mest eftertragtede, man kan forestille sig, siger Ole Meland, der er chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer, til Food & Culture.

Kogalskab udryddet
At der ikke er tale om ren ønsketænkning bevises ved, at de singaporeanske myndigheder allerede har henvendt sig for at høre om mulighederne for at importere dansk oksekød. Det sker, efter at Danmark har fået status som land uden kogalskab.

- I maj 2011 opnåede Danmark omsider anerkendelsen ”ubetydelig BSE-risiko” fra OIE, World Organisation for Animal Health, og den nyhed er ikke gået de singaporeanske myndigheder forbi. Derfor har de selv taget kontakt til de danske myndigheder, da de hørte, der endelig var et oksekødsproducerende land, hvor BSE, eller kogalskab, endelig er udryddet, siger Ole Meland.

Håber på kinesisk åbning
Af samme grund er myndighederne i Singapore er kun interesserede i dyr, som dokumenterbart er både født, opvokset og slagtet i Danmark.

Der bor kun 5 mio. mennesker i Singapore, men Ole Meland håber, at en dansk eksport af oksekød hertil med tiden kan åbne op for andre markeder som eksempelvis det yderst attraktive kinesiske marked.

Danish Crown sender i øjeblikket en container med svinekød til Kina hver time døgnet rundt , og her er også tale om normale affaldsprodukter som griseører, der storhitter.

I DC Beef oplyser eksportchef Jacob Rahbek Pedersen imidlertid til Food Supply, at man endnu ikke er godkendt for eksport af oksekød og affalds produkter til Kina.

Læs også:
Kina åbner for danske fødevareproducenter
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11