23948sdkhjf

Dansk økologisk eksport sætter ny rekord

Eksporten af danske økologiske fødevarer oplevede en stigning på fire procent i 2019 i forhold til året før og passerede for første gang tre milliarder kroner. Det viser de nyeste eksporttal fra Danmarks Statistik.

Særligt kategorien andre næringsmidler, som blandt andet omfatter mælkepulver og modermælkserstatning, er en stor højdespringer med en stigning på 52 procent til 503 millioner kroner. Væksten skyldes øget afsætning til et helt nyt marked i Indonesien, samt store stigninger på eksisterende markeder i Kina, USA, Saudi Arabien og Forenede Arabiske Emirater.

Samlet set er det mejeriprodukter, æg og andre næringsmidler, der fortsat er de største eksportvarer - de udgør hele 56 procent af den samlede økologiske eksport.

- Det er glædeligt at døren er sparket ind til nye fjerne markeder. Det viser, at danske virksomheder og dansk økologi kan noget helt unikt. Vi leverer en kombination af høj fødevaresikkerhed og økologi, og så har danske virksomheder en lang tradition og er kendt for at udvikle og eksportere økologiske kvalitetsprodukter, siger Pernille Bundgård, markedschef for eksport i Økologisk Landsforening, L&F.

- Vi ser et stort potentiale for dansk økologi i de kommende år. Udviklingen går i retning af et bredere sortiment og flere nicheprodukter, for eksempel inden for drikkevarer, snacks og plantebaserede produkter. Det er noget af det, som både de nære og fjerne markeder kommer til at efterspørge de kommende år, fremhæver hun

Tallene fra Danmarks Statistisk viser et mindre fald i eksporten til de nære markeder. Både i Sverige og Frankrig ligger faldet på cirka 12 procent., mens Tyskland stagnerer. Det er et udtryk for, at de nære markeder er blevet mere selvforsynende og øger det økologiske landbrugsareal i takt med en stigende efterspørgsel på økologiske fødevarer i hele Europa, konstaterer L&F.

- Set ud fra et bæredygtighedsperspektiv er det glædeligt nyt, for det skyldes, at der er kommet godt gang i produktionen af økologiske fødevarer over hele Europa. Og for danske virksomheder betyder den øgede eksport til Asien, at det mere end kompenserer for faldet på de nære markeder og åbner for en større og stærkere portefølje i fremtiden, siger Pernille Bundgård.

Importen af økologiske varer er steget med ni procent til 4,8 milliarder kroner. De store stigninger ligger inden for frugt og grønt, sukker og foderstoffer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078