23948sdkhjf

Chrisfish frygter fyringer efter hårdt Brexit-slag

Først kunne han næsten ikke få armene ned, da England og EU i juledagene landede en aftale om Brexit. Men efter at have nærlæst aftaleteksten er direktøren for nordjyske Chrisfish, Niels Erik Bertelsen, færdig med at juble.

- Vi mister en fjerdel af vores omsætning på det her, og vi står i en situation, hvor vi om meget kort tid må fyre seks-otte ansatte, hvis ikke der sker noget, siger direktøren.

Han fortæller, at aftalen, som den foreligger nu, med sikkerhed vil koste Chrisfish al eksport til Storbritannien . Det skyldes, at UK vil pålægge produkter, hvor råvarerne kommer fra lande uden for EU, en told på 20 procent. Og så bliver de alt for dyre til, at Chrisfish kan begå sig.

God lage er ikke nok

- Det, vi eksporterer til England, er alt sammen fra 3.-lande - krebsehaler fra Kina og koldtvandsrejer fra Island og Canada. Og vi forædler dem ikke så meget, at de bliver betragtet som et EU-produkt, påpeger Niels Erik Bertelsen.

- Rejerne modtager vi frosne og pillede, og vi tør dem så op og emballerer dem i bøtter med lage. Vi har en god lage, men det er altså ikke nok til at blive omfattet af Brexit-aftalen, konstaterer direktøren.

Hvad gør I for at få afsat jeres produkter andre steder?

- Vi har allerede i noget tid forsøgt at komme ind på andre markeder, fordi vi kunne se, at der var en risiko for et hårdt Brexit. Vi har fået lidt gang i salget andre steder, men ikke tilnærmelsesvis noget, der er nok. Det er ikke nemt at gå ud og finde 40-50 millioner kroner i omsætning, svarer Niels Erik Bertelsen.

- Og vi kan ikke bare købe krebsehalerne og rejerne i Europa. Der er ikke tilstrækkelige mængder, og krebsehalerne kan vi heller ikke få i den kvalitet, som vi får fra Kina, tilføjer direktøren.

Corona er endnu værre

Han håber nu, at der på politisk plan hurtigt kan blive lavet om på Brexit-aftalen, så også  produkter som dem fra Chrisfish kan sælges i England ude at blive pålagt de 20 procent i told.

- Det er noget, som vores brancheforening, Danish Seafood Association, selvfølgelig også er i gang med at se på, siger den nordjyske fiskedirektør, som har to fabrikker i Frederikshavn og én i Hanstholm.

Selv om Brexit-situationen ser særdeles træls ud, er det dog ikke den, der bekymrer Niels Erik Bertelsen mest lige nu.

- Vores største fjende er helt klart covid-19. Corona har kostet os omkring 70 millioner kroner i omsætning i 2020.

- De 75 procent, vi ikke sælger til Storbritannien, går mest til lande i Sydeuropa, og primært til hoteller og restauranter. Og de har jo været lukket i lange perioder, så det er virkelig op ad bakke, siger han og kommer så med en glad melding:

- Jeg er håbløs optimist. Jeg ved, at det bliver bedre. Måske ikke hvad angår Brexit, men det bliver helt sikkert bedre med corona!

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078