23948sdkhjf

Grise uden skinketatovering på Danish Crown i Esbjerg

Efter år med ansøgninger og autorisationer blev der i tirsdags skrevet historie på Danish Crowns svineslagteri i Esbjerg. Slagteriet tog for første gang mod grise uden skinketatoveringer.
Dermed er startskuddet givet for den gruppevise indtransport, som betyder, at en leverandør kan indlevere sine grise som én samlet gruppe til slagteriet uden at mærke dem individuelt.

Det oplyser Danish Crown.

10 års forberedelse
Danmark er det første land i EU, som indfører gruppevis indtransport, og det sker efter ti års forberedende arbejde.

Vagner Bøge, underdirektør i DC Ejerservice, er tilfreds med tirsdagens forløb:

- Det har været en god premiere på et system, vi har arbejdet på i mange år. Jeg er tilfreds, siger Vagner Bøge, som fortæller at det trods den lange proces har været et godt samarbejde mellem Danish Crown, Landbrug & Fødevarer og Fødevarestyrelsen.

En revolution
Vagner Bøges ambitioner for ordningen er, at op mod halvdelen af de leverede slagtesvin til Danish Crown i Esbjerg i løbet af 2012 kan leveres gruppevis:

- Nu lader vi ordningen fungere her i Esbjerg, så vi kan høste erfaringer i praksis, inden vi går videre til de andre slagterier.

Danish Crown forventer at få autorisation til gruppevis indtransport på slagteriet i Horsens indenfor de nærmeste måneder.

Danish Crown i Horsens slagter ugentligt op mod 100.000 svin, så her vil den gruppevise indtransport for alvor kunne vinde indpas blandt leverandørerne. Vagner Bøge håber, at mange leverandører vil levere det nye system:

- Vi ved, at det længe har været et ønske for mange producenter at få en udvikling på mærkningsområdet. Så vi håber selvfølgelig at møde stor tilslutning til ordningen, som er den første revolution i mærkningen i over hundrede år, siger underdirektør i DC Ejerservice, Vagner Bøge.

God dag i stalden
En leverandør, som har set frem til at lægge tatoverhammeren på hylden, er Kristian Sørensen fra Årre. Tirsdag morgen sendte han, som en af de allerførste, et helt læs umærkede svin til Danish Crown i Esbjerg.

- I dag er en rigtigt god dag at være i stalden, siger Kristian Sørensen, mens han genner sine umærkede svin ind i grisetransporten.

- Jeg har længe glædet mig til at slippe for tatoverhammeren. Det har været en rigtig træls opgave for mig, for jeg ved jo, at det har gjort ondt på grisen, siger Kristian Sørensen.

Han fortæller, at han sparer en times arbejde ved ikke at skulle mærke grisene.

- Men det er ikke det, at vi sparer lidt tid, der den største gevinst for mig. Det vigtigste er helt bestemt at slippe for tatoverhammeren, siger Kristian Sørensen.

Kilde: Danish Crown,

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114