23948sdkhjf

Ny opdagelse kan forlænge fødevarers holdbarhed

På DTU Fødevareinstituttet har et hold forskere gjort en opdagelse, der kan være med til at bekæmpe både produktions- og madspild:

De har genereret en mælkesyrebakterie, der kan danne et konserveringsmiddel til brug i fødevareproduktionen, når bakterien bliver dyrket i restproduktet valle.

Det fortæller DTU på sin hjemmeside.

Når bakterien dyrkes på valle, kan den producere det antibakterielle peptid, som hedder nisin. 

Nisin kan bruges i en lang række fødevarer for at forhindre vækst af mikroorganismer, der fordærver maden og gør forbrugere syge. Det stopper for eksempel sporeudvikling i dåsesuppe og såkaldt senpustning af oste, hvor bakterier får osten til at svulme op.

Der er valle nok at tage af i mejerisektoren: DTU peger på, at der bruges cirka 10 liter mælk til at fremstille et kilo ost, og tilovers er så cirka ni liter valle.

- Mange mejerier har allerede gjort en forretning ud af at trække både protein og laktose ud af de mange tons valle, de producerer, til brug i for eksempel modermælkserstatning og sportsernæring. Den restfraktion, der er tilbage, efter at de dele er trukket ud, kan bruges til at producere nisin, skriver DTU på hjemmesiden.

Kiloprisen for et kommercielt konserveringsmiddel, som indeholder 2,5 procent nisin, er cirka 300 kroner, fremgår det.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14