23948sdkhjf

Flere spøgelseskøkkener på vej: Målet er færre ansatte

Mens restaurationsbranchen blev lagt ned af corona-smitten, er leveringsplatformene og de tusindvis af madbude blevet en del af danskernes hverdag. Men står det til en lille håndfuld hjemvendte forretningsfolk, skal danskerne også vænne sig til de såkaldte spøgelseskøkkener.

Det skriver Fagbladet 3F.

- Vi kommer til at blive beskyldt for at smadre restaurationsbranchen, for det vil gå ud over din lokale restaurants salg, siger Daniel Baven, der er udlært kok og en af folkene bag Noahs, som er navnet på den samlede franchise-forretning.

Under det navn ligger de forskellige digitale restaurantkoncepter som Lucky 13 Sandwich, Bowly og La Taquida.

Inde i en baggård ved Amagerbrogade i København har de startet deres første såkaldte spøgelseskøkken. Sandwiches, supper og tacos bliver langet ud til Wolt-budene gennem et vindue i væggen. Idéen er, at deres mange koncepter udelukkende skal eksistere på madleveringsplatforme som Wolt, Hungry eller Just-Eat.

- Sindssygt dyrt

Noahs er et af flere spøgelseskøkken-koncepter som pibler frem i Danmark. Tidligere har Fagbladet 3F også beskrevet Curb på Vesterbro og Hubb, som er på trapperne med stærke investorer i ryggen.

De restauratører, som køber sig ind i franchisen, skal derfor ikke bruge penge på en dyr husleje eller reklamer. Alt, hvad de skal bruge for at sælge mad, er et køkken, adgang til en leveringstjeneste og den teknologi som sikrer, at bestillingerne ryger ind på de mange skærme. Men den vigtigste udgift, der kan spares på, er antallet af ansatte, forklarer Daniel Baven.

- Det er sindssygt dyrt at drive restaurant i Danmark, fordi lønningerne er så høje, og derfor er målet at kunne klare sig med færre ansatte, fortæller han.

De seneste otte år har han sammen med resten af holdet drevet en franchisekæde i det thailandske Phuket-område. Deres mange restauranters indtjening blev under corona-krisen fuldstændig banket i bund. Samtidig kunne de se, hvordan leveringsplatformene overtog kunderne.

- Restaurationsbranchen i Danmark skal til at vågne op nu. Vi har den største chance i mange generationer for at udvikle den her industri på en ordentlig måde. I sidste ende er det restauranterne, som har produktet, siger Daniel Baven.

Horesta ikke bange

Hos Noahs følger de "gængse regler", og der bliver betalt løn efter overenskomstmæssige standarder, fortæller Daniel Baven. Han nævner, at de ufaglærte på timebasis tjener 150 kroner. Men som "‘helt nye i landet" vil de ikke diktere, hvordan deres partnere skal drive forretning.

- Vi er bestemt åbne for alle muligheder i forhold til en overenskomst. Vi har på nuværende tidspunkt den holdning at lade vores partnere tage den beslutning, baseret på erfaringer og den eksisterende model i deres forretning, siger Daniel Baven.

Spørgsmålet er, om udbredelsen af spøgelseskøkkener vil betyde, at færre danskere spiser ude og dermed poster færre penge i restauranter og cafeer, hvilket kan føre til færre job.

Nadeem Wasi, medlemschef hos Horesta, mener ikke, at der er noget at bekymre sig om.

- Vi kan se, at folk fortsat gerne vil være sociale og spise ude. Derfor er jeg ikke bange for, at udviklingen vil bliver på bekostning af restauranterne eller deres medarbejdere, siger Nadeem Wasi.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.109