23948sdkhjf

Fluer som mad får millioner i ryggen

Ny lovgivning har gjort det tilladt at fodre grise og høns med insekter i EU - og det er en mulighed, som danske forskere og virksomheder nu kaster sig over med millioner af kroner i ryggen.

Landbrugsstyrelsen fortæller således i en pressemeddelelse, at Aarhus Universitet sammen med insektproducenterne EntoMass, Enorm og Insectum sammen vil udvikle insektproduktionen, så den kan blive et bæredygtigt alternativ til soja.

Propjektet bliver støttet af Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) med 3,8 millioner kroner frem til september 2024.

Målet er at finde en fodersammensætning, der effektiviserer insektproduktionen og nedbringer insekternes udledning af kvælstof.

Fra soja til fluer

I dag står der ofte importeret soja på menuen, når det er spisetid hos landets fjerkræ og svin, men fremover kan der være sorte soldaterfluer i truget.

Sojaimporten fra den anden side af Atlanterhavet er en tung belastning for klimaet, mens Insekter kan produceres lokalt og mere bæredygtigt, og det nye projekt sigter på at gøre produktionen af insekter til et oplagt alternativ til sojaen.

- På baggrund af forsøg med svin og fjerkræ ved vi, at det er muligt at erstatte 10 procent af den soja, der bliver importeret til Danmark. Det kræver en væsentlig skalering af insektproduktionen, og derfor giver det rigtig god mening at blive klogere på, hvordan man laver den mest effektive produktion, siger Jan Værum Nørgaard, projektleder og lektor på Aarhus Universitet.

Sorte soldaterfluer er et nyt og meget effektivt landbrugsdyr, hedder det i pressemeddelelsen: Et gram æg fra soldaterfluen bliver til 30.000 larver, som de sidste syv døgn af deres levetid øger deres vægt 40 gange. Og så kan insekterne fodres med rester fra for eksempel bryggerier eller mejerier.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079