23948sdkhjf

Fødevarestyrelsen afliver 36.000 kalkuner

​​​​Flere hundrede kalkuner i en lollandsk farm med 36.000 kalkuner er de seneste dage døde efter smitte med fugleinfluenza. Udbruddet har ramt kalkuner i en af farmens syv bygninger, hvor dødstallet har været støt stigende.

Derfor har Fødevarestyrelsens dyrlæger udtaget prøver fra fuglene nytårsaftensdag, og nytårsdag kom resultatet fra Statens Serum Institut. Fuglene er døde af den dødelige og meget smitsomme H5N1, og derfor skal hele besætningen aflives, oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

- Vi har ingen kur mod fugleinfluenzaen, så vi er nødt til at aflive alle kalkunerne for at stoppe udbruddet og hindre smittespredning. Det er trist, at vi nu igen skal aflive så mange dyr, og samtidig et stort tab af ressourcer for samfundet. I går måtte vi aflive en hobbybesætning og nu en meget stor kalkunfarm. Situationen viser, at både hobbyavlere og professionelle skal tage truslen om smitte fra de vilde fugle meget alvorligt, siger dyrlæge og kontorchef i Fødevarestyrelsen Charlotte Vilstrup.

Opgaven med at aflive og køre de 36.000 kalkuner til destruktion begynder mandag og kommer til at tage flere dage. Arbejdet bliver udført i et samarbejde mellem Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen. Når opgaven er afsluttet, bliver hele ejendommen rengjort og desinficeret, inden den igen kan blive fyldt med kalkuner.

Restriktionszoner på Lolland

Som følge af smitteudbruddet i kalkunfarmen har Fødevarestyrelsen søndag oprettet en 10-kilometers restriktionszone rundt om den smittede kalkunfarm, der ligger ved Keldernæs nord for Stokkemarke. I restriktionszonen er det blandt andet forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

I en tre-kilometers beskyttelseszone skal ejere af høns og andre fugle desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk. Fødevarestyrelsen forventer at kunne ophæve restriktionerne 30 dage efter at oprydning og desinfektion af ejendommen er afsluttet.

Pligt til at forebygge smitte

Siden november har alle hønse- og fugleejere haft pligt til at holde fjerkræ inde eller overdækket for at hindre smitte fra vilde fugle. Mindre hønsegårde og fuglehold er dog undtaget fra kravet om overdækning, hvis indhegningen er 40 kvadratmeter eller mindre.

Fødevarestyrelsen anbefaler dog, at man overdækker hønsegården med fast tag, net eller tråd, og at dyrene altid får foder under tag, så vilde fugle ikke kan komme til hverken foder eller drikkevand.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.093