23948sdkhjf

Matematik skal sikre større fødevaresikkerhed

En ny matematisk model skal kunne forudsige fødevaresikkerheden i mejeriprodukter.
Hvis man kommer til at spise mad, som er inficeret af bakterien Listeria monocytogenes, kan det give den livstruende infektion listeriose.

L. monocytogenes er blandet andet isoleret fra mejeriprodukter, fersk kød, grøntsager, frugt og ferske fiskeprodukter, og infektionen kan ske gennem fødevarer, der ikke er varmebehandlet eller på anden måde konserveret.

Arbejdsbesparende hjælpemiddel
Et nyt forskningsprojekt skal udvikle en matematisk model, der kan forudsige, om mejeriprodukter er sikre, når de sælges. Projektet er støttet af Højteknologifonden og sker i et samarbejde mellem Arla Foods og DTU. Erhvervspostdoc Per Sand Rosshaug skal stå for arbejdet med at gøre den matematiske model generelt anvendelig på flere produktkategorier.

Der er allerede forsket meget i kemiske forholds betydning for den potentielle vækst af L. monocytogenes i en fødevare, og denne viden er blandt andet ved DTU implementeret i forskellige matematiske modeller og software.

- En pålidelig matematisk model kan være et arbejdsbesparende hjælpemiddel til at dokumentere fødevaresikkerhed, og den kan reducere antallet af tidskrævende mikrobielle analyser, forklarer Per Sand Rosshaug om baggrunden for projektet.

En potentielt ressourcebesparende model
De eksisterende matematiske modeller bruges til at dokumentere sikkerheden i forskellige fødevarer, men der er en betydelig udfordring i at forudsige sikkerheden i flere typer mejeriprodukter. Projektet skal derfor forsøge at gøre modellerne mere generelt anvendelige ved at forstå betydningen af den fysiske struktur i forskellige mejeriprodukter og herefter bygge denne viden ind i modellerne, så de kan forudsige væksten af bakterier ud fra både de kemiske og de fysiske karakteristika i mejeriprodukter.

Dansk mejeriindustri lever blandt andet af en unik sikkerhed i sine produkter, og derfor er det vigtigt for mejeriindustrien hele tiden at være i front, når fødevaresikkerheden skal dokumenteres i nye produkter.

- Vi skal i laboratoriet undersøge, hvordan de fysiske egenskaber for ost og andre mejeriprodukter påvirker vækst og overlevelse af L. monocytogenes. Ud fra den opnåede viden formulerer vi en matematisk modelteori, som kan implementeres i en generel model. Dernæst skal vi validere, at vores model passer med virkeligheden i nye forsøg. Hvis den gør det, så har mejeriindustrien fået en ny unik ressourcebesparende model, slutter Per Sand Rosshaug.

Fakta om projektet
Budget: 3 millioner kroner
Højteknologifondens investering: 1,5 millioner kroner
Projektets titel: Modelling and predicting the effect of food structure on growth and survival of Listeria monocytogenes in dairy products

Kilde: Højteknologifonden

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094