23948sdkhjf

Gule ærter kan blive til fremtidens ost

Ny forskning fra Københavns Universitet peger på, at gule ærter måske kan blive til fremtidens planteost.

Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Det er således lykkedes forskere fra Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet at udvikle en prototype på fremtidens ost, som bygger på planteproteiner fra den gule ært.

- Ærteproteiner har vist lovende resultater for osteproduktion lavet af planter. Ærter og andre bælgfrugter er rige på proteiner og så er produktionen bæredygtig, fordi det kan gøres i Danmark. 

- Vi ved, hvordan proteiner fra mælk opfører sig, men nu skal vi blive kloge på planteproteiner og den måde, de opfører sig, når man fermenterer dem - som er det, osteproduktion handler om, siger Carmen Masía, erhvervs-ph.d. på Institut for Fødevarevidenskab.

Efter at forskerne er lykkedes med at at lave en ost ud af protein fra ærter, der på samme måde som mælkeproteiner skaber selve ostens fundament, bliver næste skridt at fintune smagen.

- Ved hjælp af fermentering kan man modne planteosten, så den får mere karakter, og ved at tilsætte mikroorganismer, kan man give den smag, forklarer Carmen Masía.

- Ingen har knækket oste-koden endnu

Ifølge Carmen Masía har ingen hidtil formået at knække koden til, hvordan man laver lækker, velsmagende og nærende ost med den rigtige tekstur ud af planteproteiner. De produkter, der er på markedet for planteoste i dag, bygger på kokosnødolie og vand, og det skal vi ikke stille os tilfredse med, mener forskeren.

- Med kokosnødolie som base for osten har man et billigt produkt, der virker lidt som en ost. Men det kommer slet ikke er i nærheden af at være samme oplevelse for forbrugeren som en rigtig ost, når det handler om tekstur, smag og næringsindhold, for der er ingen proteiner i, siger hun.

Udover kokosnødolie laves der i dag også planteoste af nødder. Men ifølge forskeren er det også problematisk af andre årsager end blot smag og tekstur.

- Nøddebaserede oste er dyre at fremstille og er ikke bæredygtige. Det er bælgfrugter derimod, så derfor bør vi kigge endnu mere i den retning i fremtiden, og vores resultater med ærter viser, at der er et stort potentiale i bælgfrugter, konstaterer Carmen Masía.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094