23948sdkhjf

42 mio. kr. til investeringer i fødevareforarbejdning

Fødevareministeriet har åbnet for, at forarbejdningsvirksomheder kan søge op til 40 pct. i tilskud til investeringer i nye teknologier og processer, der forbedrer deres produktivitet og konkurrenceevne. Hos Ørskov har det allerede båret frugt.
Virksomheden Ørskov Frugt benyttede sig af ordningen i 2010. Ørskov Frugt afsætter årligt omkring 45.000 tons frugt, bær og grønsager i Danmark og Europa. De gennemførte et projekt, der skulle forbedre kvaliteten og reducere omkostningerne ved håndteringen af æbler. De fik tilskud fra Fødevareministeriet til et sorteringsanlæg, der kan kvalitetssortere æbler ud fra overfladefejl, vægt, størrelse, form og farve.

- Tilskuddet fra Fødevareministeriet betød, at vi kunne fremskynde investeringen i det nye sorteringsanlæg. Og det var godt, for på det tidspunkt havde vi en unik mulighed for at få aftaler med nye leverandører og dermed aftage 2.000 tons flere æbler. De aftaler havde vi ikke kunnet indgå, hvis vi stadig havde haft det gamle sorteringsanlæg, for der kunne vi ikke håndtere en lige så stor mængde æbler, fortæller Henning Frederiksen, der er underdirektør hos Ørskov Frugt.

Med det nye sorteringsanlæg kan Ørskov Frugt håndtere 8 tons æbler i timen.

- På det nye anlæg foregår sorteringen mere skånsomt, idet den foregår i vand i stedet for på et transportbånd, hvor æblerne risikerer at få stødmærker. Det nye anlæg har betydet, at færre æbler sorteres fra, og at vi dermed undgår spild af råvarer, fortæller Henning Frederiksen.

Ud over at give bedre kvalitet til kunderne og mindre spild forventer Ørskov Frugt også, at det nye anlæg kan bidrage til at reducere deres energi- og vandforbrug.

Fakta om ordningen
Der er i 2012 afsat 42 mio. kr. under investering – forarbejdningsordningen, hvoraf de 10 mio. kr. som en del af regeringens Økologiske Handlingsplan er øremærket økologi.

Der er ansøgningsfrist 18. september 2012.

Læs mere om ordningen på NaturErhvervstyrelsens hjemmeside på www.naturerhverv.dk/investering



Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078