23948sdkhjf

Lang behandlingstid for gasomlægning skaber frustration hos kartoffelmelsfabrik

16 virksomheder i Danmark - deriblandt flere fødevarevirksomheder - venter på en godkendelse til at omlægge fra gas til en anden form for fossilt brændsel.

Andels-Kartoffelmelsfabrikken Danmark (AKD) er havnet i en svær situation.

Naturgaskrisen i Europa som følge af Ruslands invasion i Ukraine tvinger den sønderjyske virksomhed til at omlægge sin produktion fra naturgas til olie, men godkendelsen lader vente på sig.

Det skriver TV Syd.

Omlægningen kræver en godkendelse fra Miljøstyrelsen, men en lang behandlingstid på op til fire måneder skaber store panderynker hos virksomheden, der tjener størstedelen af sine penge fra september frem til slutningen af året.

- Når nu det her er så ekstraordinær en situation, så forstår jeg intet af, at man ikke kan skynde sig at give en godkendelse. De tvinger os til at omlægge, men det virker som om, Miljøstyrelsen slet ikke er klar med de betingelser, vi skal gøre det under, siger Viggo Conradsen til TV Syd.

AKD bruger primært naturgas i deres produktion, men har i de seneste år investeret heftigt i at omlægge sig fra gas til strøm. Der er for nyligt sat endnu mere skub i udviklingen, men ifølge bestyrelsesformand i AKD Viggo Conradsen kan man ikke køre på strøm på den korte bane, hvis gassen ender med at forsvinde.

Miljøstyrelsen har tidligere meddelt Finans.dk, at sagsbehandlingstiden ind til videre har været en til fire måneder for de seks sager, som er blevet afsluttet, men at man arbejder på at behandle sagerne hurtigst muligt og tilføjer, at regeringen har givet dispensation fra normale procedurer for at sætte tempoet op.

Flere står i kø

Udover AKD venter 16 virksomheder i Danmark i øjeblikket på en godkendelse til at omlægge fra gas til en anden for for fossilt brændsel.

Men udover at det for den enkelte kan ses på varmeregningen, så er det også noget, der rammer virksomhederne i det syd- og sønderjyske.

Hos Andels-Kartoffelmelsfabrikken Danmark – forkortet AKD, der har afdelinger i Toftlund og Brande, bruger de primært naturgas i deres produktion.

I slutningen af juni øgede Energistyrelsen trusselsniveauet for et muligt gasstop ved at udsende en ’early warning’.

Fødevarebranchen er den mest gasafhængige af alle brancher, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, og stod for 42 procent af det samlede gasbrug i industrien i 2018. 

Fødevarebranchen har samtidig flest udgifter til gas, hvis man ser på hele industrien.

AKD er en af 47 danske virksomheder på listen over ’ikkebeskyttede kunder’, der betyder, at de med kort varsel vil kunne få afbrudt deres forsyning helt eller delvist for at sikre samfundskritiske funktioner som eksempelvis opvarmning af boliger.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094