23948sdkhjf

Offentlige køkkener kan tjene penge på skrald

| Af Kamilla B. Hansen | Tip redaktionen om en historie

Der er masser af muligheder for at nedbringe madspildet og dermed spare millioner af kroner. Netop de muligheder skal drøftes på konferencen ”Stort køkken – stort madspild?”, som Aalborg Universitet afholder sammen med en række samarbejdspartnere.

Sygehuse, børnehaver, plejehjem og andre offentlige storkøkkener laver hver dag mere end en halv million måltider, men rigtig megen af maden ender ikke i sultne maver, men derimod i skraldebøtten. Det lider både pengepung og klima under, og derfor vil danske forskere nu gøre noget ved madspildet.

Mellem fem og syv milliarder kroner eller godt en tusindkroneseddel fra hver eneste dansker fra spæd til ældre. Så mange penge bruger offentlige storkøkkener på fødevarer om året alene til indkøb af råvarer. Alligevel er der forbavsende lidt kontrol med mængden af mad, der bliver smidt ud, og det koster skatteyderne milliarder af kroner – penge som i stedet kunne bruges til behandling af patienter eller mere personale i de offentlige institutioner, og der er masser af penge at spare.

Besparelser på op mod 40 procent
- Teoretisk er der et besparingspotentiale på mellem 30 og 40 procent af den indkøbte mængde, hvis vi kunne fjerne det totale madspild. I praksis er det imidlertid en kompleks proces, fordi der skal tages hensyn til både kulturelle og sundhedsmæssige krav samt politisk besluttede produktions-, distributions- og serveringssystemer. Men hvis vi skal kunne reducere mængden, skal vi i fremtiden være langt bedre til at monitorere, hvor meget mad vi smider ud og bruge disse data i vores planlægning, fortæller Bent Egberg Mikkelsen, der som professor ved Aalborg Universitets forskningsgruppe AAU-MENU blandt andet forsker i reduktion af madspild fra storkøkkener.

Madspildet skal mindskes, og derfor arrangerer Aalborg Universitet nu sammen med Aalborg Sygehus og Kost & Ernæringsforbundet og en række andre samarbejdspartnere konferencen ”Stort køkken – Stort madspild?”, hvor der skal diskuteres, hvordan madspildet kan reduceres. Talere på konferencen er blandt andre Birgitte Escherich fra Kostkompagniet, Selina Juul fra Stop Spild Af Mad med flere. Bent Egberg Mikkelsen har sammen med de Ph.d.-studerende Kwabena Ofie og Dwi Budiningsari allerede forslag til, hvad der kan gøres eksempelvis på sygehusene.

- Her har vi allerede de nødvendige data om patienterne, og hvilken type mad de har behov for. Nu skal vi bare lave et system, der kobler tingene sammen på en enkel måde, så køkkenerne mere præcist får at vide, hvad der skal sendes ud til afdelingerne. Vi kan med moderne IT-teknik sågar udnytte viden om den enkelte patients præferencer. Hvis man ikke kan lide broccoli, så er der jo en ret stor risiko for, at den havner yderst på tallerknen og i så fald ryger den jo alligevel i skraldespanden til skade for både tegnebog og miljø. Produktion af fødevarer er jo en betydelig belastning for miljøet, så der er også en klimagevinst at hente ved at mindske madspildet, fortæller Bent Egberg Mikkelsen.

Og det er på tide, at der bliver gjort noget. I juni måned sidste år udformede miljøministeren ”Charter om Mindre Madspild”, men siden e der kun sket meget lidt på køkkenområdet.
Hold dig opdateret med Food Supply DK

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Kommentarer (0)

JOB i FOKUS

Forsiden lige nu

Thise Mejeri satte igen ny rekord

Nu mærker FoodTech-messen positive takter

Restaurantkæden Grød vil åbne i udlandet

Meyers Kantiner har igen sat sig på Folketinget

Vil kæmpe for Gram Equipment-erstatning til den bitre ende

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Nyhedsbrev

15.562 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Food Supply udkommer også i sommerferien

Online Avis Arkiv

Stifter forlader jysk kæmpeprojekt

Arla udnævner ny økonomidirektør

Lakridskonge er nu med i eks-politimands snack-firma

Knas med byggeri giver Carletti laveste overskud siden 2014

Farvel: Orme-Lasse bliver til Surfer-Lasse

Grøntvirksomheder fusionerer

Pålæg og pølser er tilbagekaldt

Chr. Hansen er helskindet gennem corona - overvejer nu frasalg

Britisk opkøb fastholder Daloon i minus

Succesfuld sommerøl: Bilka bliver eneforhandler med rekordordre

Danmarks næststørste udleder af CO2 vil forurene mere i strid med EU-krav

Nordic Sugar beder om lov til at fyre med mere kul og svær brændselsolie i håbet om senere at koble sig på det nationale gasnet, viser en aktindsigt, Politiken Miljø & Klima har fået.

2

Containerslagterier på kanten af eksportsucces

Ny robot skal give øl smagen af dansk jord

Nu vil Easyfood også sælge til private og levere direkte til hoveddøren

FødevareDanmark frygter tysk nedsættelse af moms på fødevarer

Rentefri coronalån for 6,8 milliarder: Hver tredje ansøger er fra handel og horeca

Stormombruste Gram Equipment øjner sorte tal

Palsgaard bruger 750 millioner på at fordoble kapaciteten

Vi undervurderer eget forbrug af slik og chips

Chokoladeproducent lukker flere butikker

Fødevarestyrelsen lukker efterforskning af campylobacter-udbrud

Lukning af corona-ramt tysk slagteri giver dønninger hos Tican

Schulstad-ansatte har genoptaget arbejdet

Fire ansatte på tysk Danish Crown-slagteri smittet med corona

Lagkagehusets eks-boss dropper Kohberg

Stryhns kalder store mængder leverpostej retur

Chr. Hansen på milliardopkøb i USA

Coronavirus sætter eksporten to år tilbage - men fødevarer trak op

Too Good To Go med nyt millionunderskud

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Vi bygger en Kran App - vil du hjælpe os?

Tag kontrol over din deklaration!

Star Industri går ALL IN - CNC-bearbejdning med fræs og drej

Lageret er fyldt med PALOMATer

Fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Få testet jeres produkter, overflader eller emballage

Nu kan industrirobotter få 3D-syn

Magnetisk filtrering er effektivt til flere områder

Hvorfor er der en blå label på dit løfteudstyr?

Ny pneumatisk drejeaktuator til hygiejniske applikationer

Safeguards: Undgå varmvalset fra Tyrkiet, køb EU-stål

ISO 22000 Inspirationsseminar

Løfteposer og værktøjsholdere hos Carl Stahl A/S

Lemvigh-Müller kåret som Eliteleverandør for andet år i træk

Deltag trygt og sikkert på FoodTech til efteråret 2020

Byggeri af domicil skrider frem

Kom helt tæt på kvinden bag vores isoleringskapper ... ↓

Luftpermeabilitetstester – også til ansigtsmasker!

Bremsemotor til din næste applikation?

Bruger du ren og tør trykluft i din produktionsproces?

FRECON samarbejder med Industriens Fond i genstartNU.dk

Gratis e-fakturering - e-conomic sætter ny standard

Lancering af MELFA Assista

Planåg med unik kapacitet

Fik du set og hørt Lenzes spændende webcast-serie?

Send til en kollega

0.109