Offentlige køkkener kan tjene penge på skrald

| Af Kamilla B. Hansen | Tip redaktionen om en historie

Der er masser af muligheder for at nedbringe madspildet og dermed spare millioner af kroner. Netop de muligheder skal drøftes på konferencen ”Stort køkken – stort madspild?”, som Aalborg Universitet afholder sammen med en række samarbejdspartnere.

Sygehuse, børnehaver, plejehjem og andre offentlige storkøkkener laver hver dag mere end en halv million måltider, men rigtig megen af maden ender ikke i sultne maver, men derimod i skraldebøtten. Det lider både pengepung og klima under, og derfor vil danske forskere nu gøre noget ved madspildet.

Mellem fem og syv milliarder kroner eller godt en tusindkroneseddel fra hver eneste dansker fra spæd til ældre. Så mange penge bruger offentlige storkøkkener på fødevarer om året alene til indkøb af råvarer. Alligevel er der forbavsende lidt kontrol med mængden af mad, der bliver smidt ud, og det koster skatteyderne milliarder af kroner – penge som i stedet kunne bruges til behandling af patienter eller mere personale i de offentlige institutioner, og der er masser af penge at spare.

Besparelser på op mod 40 procent
- Teoretisk er der et besparingspotentiale på mellem 30 og 40 procent af den indkøbte mængde, hvis vi kunne fjerne det totale madspild. I praksis er det imidlertid en kompleks proces, fordi der skal tages hensyn til både kulturelle og sundhedsmæssige krav samt politisk besluttede produktions-, distributions- og serveringssystemer. Men hvis vi skal kunne reducere mængden, skal vi i fremtiden være langt bedre til at monitorere, hvor meget mad vi smider ud og bruge disse data i vores planlægning, fortæller Bent Egberg Mikkelsen, der som professor ved Aalborg Universitets forskningsgruppe AAU-MENU blandt andet forsker i reduktion af madspild fra storkøkkener.

Madspildet skal mindskes, og derfor arrangerer Aalborg Universitet nu sammen med Aalborg Sygehus og Kost & Ernæringsforbundet og en række andre samarbejdspartnere konferencen ”Stort køkken – Stort madspild?”, hvor der skal diskuteres, hvordan madspildet kan reduceres. Talere på konferencen er blandt andre Birgitte Escherich fra Kostkompagniet, Selina Juul fra Stop Spild Af Mad med flere. Bent Egberg Mikkelsen har sammen med de Ph.d.-studerende Kwabena Ofie og Dwi Budiningsari allerede forslag til, hvad der kan gøres eksempelvis på sygehusene.

- Her har vi allerede de nødvendige data om patienterne, og hvilken type mad de har behov for. Nu skal vi bare lave et system, der kobler tingene sammen på en enkel måde, så køkkenerne mere præcist får at vide, hvad der skal sendes ud til afdelingerne. Vi kan med moderne IT-teknik sågar udnytte viden om den enkelte patients præferencer. Hvis man ikke kan lide broccoli, så er der jo en ret stor risiko for, at den havner yderst på tallerknen og i så fald ryger den jo alligevel i skraldespanden til skade for både tegnebog og miljø. Produktion af fødevarer er jo en betydelig belastning for miljøet, så der er også en klimagevinst at hente ved at mindske madspildet, fortæller Bent Egberg Mikkelsen.

Og det er på tide, at der bliver gjort noget. I juni måned sidste år udformede miljøministeren ”Charter om Mindre Madspild”, men siden e der kun sket meget lidt på køkkenområdet.


Hold dig opdateret med Food Supply DK

Skriv kommentar
Forsiden lige nu

Filet-direktør: Kvoter koster os livet

Caspers bornholmske flymad er et hit

DTU-direktør: Industrien har brug for mere risikovillig kapital

Bryghus begravet i ansøgninger: 10.000 vil være øl-tester

Den voldsomme interesse for at blive én af blot 25 øl-testere kommer bag på brygmesteren

Jespers Torvekøkken vokser vest for Storebælt

Nyt storkøkken i Aarhus skal være med til at imødekomme efterspørgslen - og brede produkterne ud til flere jyske byer

Ny formand hos Dansk Cater: Vi fortsætter uændret

Nyhedsbrev

Heinz er på vej med Mayochup

Online Avis Arkiv

Foodservicebranchen vokser videre

Triple A scorer ny kæmpekontrakt

Ugens grin: Den ansvarsfulde medarbejder

Store virksomheder vil i seng med iværksættere

Slagtekyllingers liv bliver kortere og kortere

Frugtfirma udvider ejerkredsen

"Drømmejob": Thisted Bryghus søger 25 øl-testere

Insektkvinder sender ny larvebar ud i træningscentre

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Vestjysk slagteri tredobler pladsen

Hungry er på pengejagt

Bragende romkuglesucces klar med ny service

Millioner til nyt partnerskab for dansk fødevareinnovation

Defco med nyt millionminus

Men nu er der lagt op til sorte tal, mener ledelsen, som gør klar til at flytte

Burgerkæde overtager ikonisk restaurant

- Jeg tror bare, at de fandt et sted, som de bare vil have

Klumme: - Fremtidens mad skal redde verden

Lettelse på Danish Crown-slagteri i Sæby: Ingen svinepest

Mere dansk mad på vej til Japan

Mærsk investerer i mindre madspild

Ny metode opdager flere salmonellaudbrud

Udskældte Daka får lov til at udvide

Mug får Orkla Foods til at tilbagekalde læskedrik

Ølbryggere vil også sælge "verdens reneste vand"

Kødbollemaskine og isvandsbank sikrer høj effektivitet

Bisca har problemer med chokoladekage

Danmark mod Madspild har vokseværk

Food Supply Magazine er udkommet

Hartmann ansætter ny finansdirektør

Skyder millioner i sensorfirma igen, igen

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Flere fordele med den nyeste, IO-Link-kompatible pressostat fra SMC

NYHED – Good For Food rengøringsudstyr

Der bliver hver dag samlet mange kædesæt på vores værksteder i hele Danmark.

Så er vinderne af Danish Retail Award 2018 fundet!

Restlager salg!

Fødevarer i fokus på teknologitopmøde

Lastbiler er et krævende område både med hensyn til omgivelser og trykluftkvalitet

Lav elafgift skubber på komvertering til varmepumper

Manicus Teknik præsenterer KTR koblinger til pumpeteknologien

En god business case kræver balance mellem tilbagebetalingstiden og risiko

Indflytningsklart beboelsesmodul med 2 rum og fælles bad/toilet

Nationalt innovationsnetværk sikret og forbliver i Esbjerg

Modula lagerautomater, nu i Danmark

RoboFood - Bliv klogere på robotter og automatisering til fødevareindustrien

Med IP Maskiner til EuroBlech 2018 i Hannover!

6 stk. VETTER Meister M svingkraner med elektrisk krøj leveret til Alfa Laval i Søborg.

Pro-Consult bliver tilkaldt af en kunde

Miniature gear fra ZF Danmark

Er der forurenende stoffer i din trykluft?

CE-Forum: CE-specialisters opdatering og efteruddannelse

Brug Bürkert resistApp og få styr på kemisk resistens i din automationsløsn...

Smukke solceller på Jagtens Hus ved Kalø Bugt

Derfor skal du besøge verdens største WindEnergy messe!

Alle har ret til friske frikadeller

Kursus i værktøjsmodulet PPAP

Send til en kollega

0.378