23948sdkhjf

Offentlige køkkener kan tjene penge på skrald

| Af Kamilla B. Hansen | Tip redaktionen om en historie

Der er masser af muligheder for at nedbringe madspildet og dermed spare millioner af kroner. Netop de muligheder skal drøftes på konferencen ”Stort køkken – stort madspild?”, som Aalborg Universitet afholder sammen med en række samarbejdspartnere.

Sygehuse, børnehaver, plejehjem og andre offentlige storkøkkener laver hver dag mere end en halv million måltider, men rigtig megen af maden ender ikke i sultne maver, men derimod i skraldebøtten. Det lider både pengepung og klima under, og derfor vil danske forskere nu gøre noget ved madspildet.

Mellem fem og syv milliarder kroner eller godt en tusindkroneseddel fra hver eneste dansker fra spæd til ældre. Så mange penge bruger offentlige storkøkkener på fødevarer om året alene til indkøb af råvarer. Alligevel er der forbavsende lidt kontrol med mængden af mad, der bliver smidt ud, og det koster skatteyderne milliarder af kroner – penge som i stedet kunne bruges til behandling af patienter eller mere personale i de offentlige institutioner, og der er masser af penge at spare.

Besparelser på op mod 40 procent
- Teoretisk er der et besparingspotentiale på mellem 30 og 40 procent af den indkøbte mængde, hvis vi kunne fjerne det totale madspild. I praksis er det imidlertid en kompleks proces, fordi der skal tages hensyn til både kulturelle og sundhedsmæssige krav samt politisk besluttede produktions-, distributions- og serveringssystemer. Men hvis vi skal kunne reducere mængden, skal vi i fremtiden være langt bedre til at monitorere, hvor meget mad vi smider ud og bruge disse data i vores planlægning, fortæller Bent Egberg Mikkelsen, der som professor ved Aalborg Universitets forskningsgruppe AAU-MENU blandt andet forsker i reduktion af madspild fra storkøkkener.

Madspildet skal mindskes, og derfor arrangerer Aalborg Universitet nu sammen med Aalborg Sygehus og Kost & Ernæringsforbundet og en række andre samarbejdspartnere konferencen ”Stort køkken – Stort madspild?”, hvor der skal diskuteres, hvordan madspildet kan reduceres. Talere på konferencen er blandt andre Birgitte Escherich fra Kostkompagniet, Selina Juul fra Stop Spild Af Mad med flere. Bent Egberg Mikkelsen har sammen med de Ph.d.-studerende Kwabena Ofie og Dwi Budiningsari allerede forslag til, hvad der kan gøres eksempelvis på sygehusene.

- Her har vi allerede de nødvendige data om patienterne, og hvilken type mad de har behov for. Nu skal vi bare lave et system, der kobler tingene sammen på en enkel måde, så køkkenerne mere præcist får at vide, hvad der skal sendes ud til afdelingerne. Vi kan med moderne IT-teknik sågar udnytte viden om den enkelte patients præferencer. Hvis man ikke kan lide broccoli, så er der jo en ret stor risiko for, at den havner yderst på tallerknen og i så fald ryger den jo alligevel i skraldespanden til skade for både tegnebog og miljø. Produktion af fødevarer er jo en betydelig belastning for miljøet, så der er også en klimagevinst at hente ved at mindske madspildet, fortæller Bent Egberg Mikkelsen.

Og det er på tide, at der bliver gjort noget. I juni måned sidste år udformede miljøministeren ”Charter om Mindre Madspild”, men siden e der kun sket meget lidt på køkkenområdet.
Hold dig opdateret med Food Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Geia Food køber op i Norge

Gæstemangel: Gorm's Pizza skrumper

Too Good To Go: Vi var her først med den idé

Aarstiderne først med el-lastbil

Nu kommer el-lastbilerne til Danmark. De første to går til Aarstiderne og City-Logistik

Carlsberg får ny direktør i Danmark

Naturli' hædret med dyrevelfærdspris

Nyhedsbrev

15.259 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Ny madspildsportal får sine varer direkte fra producenterne

Online Avis Arkiv

Fisk tilbagekaldt efter fund af listeria

Ugens grin: Langsom død

Måltidsfirma får flere millioner fra modemilliardær

Ugens rokader i bestyrelser og direktioner

Laksestykker og skinke kaldt retur

Madklubben-stifter hædret med pris

Carlsberg-ansatte ramt af Coca-Cola-ændringer

Kok skal udvikle god smag hos FoodtureLab

Is-producent flytter og får mere plads

FSG Foods bygger nyt domicil

Testcenter åbnet med et brag

Unibrew i fin form

Mille Food må igen eksportere til Kina

Efter massive tab: Ingrediensfabrik lukker

2

Dansk Tang på vej med unik tangfarm

Tidligere Mærsk-topchef får toppost i fødevaregigant

EU: Fødevarer fra besatte områder skal mærkes

EU-samarbejde kan give over en milliard til danske virksomheder

Burger King lancerer kødfri succes i Danmark

Gråsten Fjerkræ skal levere til Kokkelandsholdet

Alfa Laval åbner innovationscenter i København

Lidl og Too Good To Go laver mange flere lykkeposer

Rapport: IT-sikkerheden halter i hver fjerde virksomhed

Helle Thorning-Schmidt får bestyrelsespost i nordjysk fødevarevirksomhed

Bifodan nu på amerikanske hænder

Danish Food Clusters direktør stopper

Friland har hul igennem til USA

Hartmann får ny formand

Virksomheder med underskud: Største stigning siden finanskrisen, men …

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Projektleder - Kursus

Mobile kompressorer til stort som småt

KH-Technic ApS præsenterer ODE's trykregulator til højtryk

Fødevareegnet rengøringsløsning hos brødproducent

Grundfos' implementering af FNs verdensmål

Datakrav til transportørerne

God rådgivning og sparring er essentiel for JELD-WEN Estonia

Støbning af emner i alle gummityper til industrien

Kæmper du med statisk elektricitet?

Tip os til vores nye kollega og vind et gavekort

Arrrr… Er din virksomhed gået hen og blevet fuld af pirater?

Ara-el anbefaler distributions bokse til nødbelysning

Emner udføres

NYT: Kompakt AirLINE ventilø fra Burkert

Nyt ansigt ved Process Engineering A/S

Vakuumaflufter

7 kompetencer man skal kigge efter hos en cloud infrastruktu

ABB og B&R: Første fuldt integrerede løsning

Siemens hjælper dig med at tjekke din virksomheds security-niveau

Spændelement for glatte aksler og rør

FromaXe - osteforme som er X-RAY sporbare.

Præisolerede PE rør med spirokappe fra Nordic Pipe ApS

Jul i Aalborg Zoo

Hvor går man hen, når produktionen står stille?

Gravlund Industrigummi A/S tilbyder sprøjtestøbning

Send til en kollega

2.323