23948sdkhjf

DTU: Fødevarer skal ikke være sikre eller bæredygtige – men begge dele

Fødevarer og relaterede produkter skal være både bæredygtige og sikre. Men nogle gange kan konflikter opstå mellem de to hensyn, og derfor foreslår forskere på DTU nu en ny fremgangsmåde, hvor de to områder tænkes sammen.

Det skriver DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.

Instituttet nævner som eksempel, at når man åbner en flaske med vand, er den måske lavet af genbrugsplast:

"Det er godt, når vi taler om bæredygtighed. Samtidig kan der i genbrugsplast være en risiko for ophobning af giftstoffer, som eksempelvis bisphenoler og andre tilsætningsstoffer. Mindre godt, når vi ønsker os fødevarer, der er sikre at spise", 

Traditionelt er bæredygtighed og sikkerhed vurderet hver for sig, men forskerne fra DTU Fødevareinstituttet og Institut for Miljø- og Ressourceteknologi foreslår en ny fremgangsmåde, hvor man kan kombinere bæredygtigheds- og risikovurdering. Metoden vil være nyttig for eksempelvis producenter, myndigheder og andre, der gerne vil tage hensyn til både fødevaresikkerhed og bæredygtighed, konstaterer DTU.

- Forhåbentlig vil det i nær fremtid blive reglen at kombinere risikovurderinger og bæredygtighedsvurderinger, så man undgår at flytte problemer fra et domæne til et andet eller skyde dem ud i fremtiden, siger professor Tine Hald fra DTU Fødevareinstituttet.

I eksemplet med plastikflaskerne vil en risikovurdering se på oprindelsen af de giftige materialer, hvad de skadelige virkninger er, hvor stor risikoen er, og hvordan risikoen kan begrænses. En bæredygtighedsvurdering vil se på miljøfordelene ved genbrug af plast nu og i fremtiden. Ved at samle vurderingerne kan man til sidst lave en samlet vurdering af sundhedsgevinster og sundhedsbesparelser og sammenligne med miljø og ressourcetab.

- Det er ikke nogen nem øvelse at kombinere risiko- og bæredygtighedsvurdering, men vi er nødt til det, fordi vi står midt i en klimakrise, der ikke kun påvirker vores fødevaresikkerhed, men også vores fødevareforsyning, siger Tine Hald.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Danmarks største tomatproducent tager "kæmpe risiko" med ny salatfabrik
Amerikaner med burgertruck har store planer
Kapitalfond skyder igen trecifret millionbeløb i Lagkagehuset
Tidligere Daloon-ejer har købt sig ind i ambitiøs snackproducent
Tæt på hver anden dansker forsøger at skære ned på kødet
Kaffekæde skal betale 40.000 kroner for at afvise kontanter
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
RetailNews
PlastForum DK

Send til en kollega

0.109