23948sdkhjf

Eksport af korn via Sortehavet kan fortsætte

Aftalen om eksport af korn via Sortehavet er forlænget i 120 dage. Det oplyser Ukraines ministerium for infrastruktur og FN torsdag.

- Denne beslutning er lige blevet taget i Istanbul. Tyrkiet og FN er fortsat garanter for initiativet, lyder det i erklæringen fra det ukrainske ministerium.

Den nuværende aftale, der blev indgået i juli, ville være udløbet lørdag.

FN's generalsekretær, António Guterres, hilser det velkomment, at de fire parter, der indgår i aftalen, er blevet enige om at forlænge transitkorridorerne. De bringer korn og russisk gødning ud på verdensmarkedet, så det sker uden risiko for, at lastskibe sejler på søminer.

- FN forpligter sig også fuldt ud til at fjerne de forhindringer, der er tilbage, til at eksportere fødevarer og gødning fra Den Russiske Føderation, siger Guterres.

De fire parter i aftalen er de to krigsførende lande Rusland og Ukraine samt Tyrkiet og FN, der har optrådt som mæglere.

Aftalen blev indgået i juli. Den har sikret, at Ukraine har kunnet eksportere hvede og andre kornafgrøder fra tre ukrainske havne.

Siden i sommer er der blevet afsendt 11,1 millioner ton landbrugsprodukter fra Ukraine. Heriblandt 4,5 millioner ton majs og 3,2 millioner ton hvede. Men det er et betydeligt fald i forhold til samme periode sidste år.

Ukraine og Rusland er to af verdens allerstørste korneksportører. Krigen i Ukraine har truet med at stoppe eksporten.

Det førte tidligere i år til stærkt stigende priser på brød rundt om i verden.

Eksporten fra Ukraine har lidt, lige fra Rusland angreb og indledte en storkrig mod Ukraine 24. februar i år.

/ritzau/Reuters

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062