23948sdkhjf

Blomsterberg-effekt lokker de unge

Antallet af elever på landets bager- og konditoruddannelser er steget efter flere populære tv-programmer de seneste år.
Antallet af elever på landets bager- og konditoruddannelser er steget mærkbart over de seneste par år.

Det viser Food Supplys rundspørge hos de uddannelsessteder, der står for erhvervsuddannelserne, som har en varighed på cirka to til fire år.

En granskning af tallene viser en stigning i slutningen af 2010, og det falder sammen med, at DR søsatte programserien ”Det Søde Liv” med konditor Mette Blomsterberg som vært i marts 2010. Programmet har i gennemsnit haft over 600.000 seere pr. udsendelse, mens den seneste satsning i form af ”Den Store Bagedyst”, som er løbet over skærmen fra august til oktober i år, har trukket 900.000 seere til skærmene.

- Vi taler om ”Blomsterberg-effekten” som en følge af DR’s programmer med Mette Blomsterberg. Det er endnu for tidligt at sige, om ”Den Store Bagedyst” kommer til at have en indvirkning på antallet af ansøgere, men det vil jeg da ikke afvise. Vi taler meget med eleverne om deres bevæggrunde for at vælge uddannelserne, og her er det tydeligt, at tv spiller ind, siger Eva Lund, uddannelseschef på Food College Aalborg.

Praktikpladser en mangelvare
Samme melding kommer fra den anden side af landet, hvor Uddannelsescentret i Roskilde (UCR) oplevede en fremgang i antallet af elever fra 37 i januar 2010 til 54 i august samme år. Udviklingen er siden fortsat, så mens skolen i alt havde 91 bagerelever i 2010 og 137 sidste år, er antallet i år oppe på 147.

Også her taler man om en ”Blomsterberg-effekt”, som dog medfører visse praktiske problemer for de studerende.

- Allerede da Mette Blomsterberg begyndte at vise sin konditorkunst på tv, skete der en mærkbar effekt for søgningen på konditor. Desværre er det som med så mange andre erhvervsskolefag et problem at matche søgningen med et tilsvarende antal lærerpladser. Det betyder, at når eleverne har bestået grundforløbet og herefter skal på hovedforløb med behov for praktikplads, så kan det være meget vanskeligt at finde lærerpladser til alle, pointerer Marlene Selvig-Hansen, der er administrationschef og konstitueret direktør på UCR.

Nogenlunde samme melding kommer fra Lars Mortensen, der er uddannelsesleder på Uddannelsescenter Holstebro.

- Vi mærkede helt tydeligt en stærkt forøget interesse konditorfaget, efter DR1 begyndte med udsendelserne omkring dette hverv. Mette Blomsterberg er blevet et hit hos de unge, og det kan vi se på alle de henvendelser, vi får på konditorfaget. Når man ser på, hvor mange uddannelsespladser der er for konditorelever i Jylland, så vil alle de elever, der ønsker denne uddannelse, få svært ved at få en praktikplads. Flere konverterer derfor deres uddannelse til bager i stedet, siger han.

Savner en Mr. Blomsterberg
Ved Folketingets åbning 2. oktober var statsminister Helle Thorning-Schmidt også inde på problemet med de manglende praktikpladser – uden dog at snakke om kager.

- Når vi siger, at flere unge skal tage en erhvervsuddannelse, så vil vi følge op og finde en løsning på praktikpladsproblemet. Når vi siger, at vores børn skal være den bedst uddannede generation i danmarkshistorien, så vil vi løfte folkeskolen. Vi træffer de nødvendige beslutninger, lovede statsministeren.

Problemstillingen vækker genklang hos uddannelseschef på Food College Aalborg, Eva Lund. Hun håber på en mere hensigtsmæssig fordeling af eleverne og har derfor sit helt eget forslag til en kommende programserie på en af landets store tv-kanaler.

- Detailslagteruddannelsen savner fokus, og det er en uddannelse, de unge ikke ved særligt meget om, før de starter på skolen. Vi ved, at kokkeuddannelsen er blevet populær på grund af mediernes dækning, så vi kunne godt bruge en ”Mr. Blomsterberg”, der kunne sætte fokus på slagterfaget, siger Eva Lund med et grin.

Fakta: Kager på tv
”Det Søde Liv” havde premiere på DR1 i marts 2010 med konditor Mette Blomsterberg i rollen som vært. Programmet blev hurtigt en succes, som inspirerede til et sideprojekt ved navn ”Price og Blomsterberg”, hvor konditoren fremtryller mad i selskab med amatørkokken James Price.

Optagelserne til en ny sæson ”Det Søde Liv” startede i september og programmerne vises på DR1 i løbet af efteråret.

I slutningen af august 2012 blændede DR1 op for ”Den Store Bagedyst”, som allerede fra første udseendelse trak 787.000 seere til skærmene, mens finalen tirsdag i sidste uge blev set af 1.083.000 seere.
I programmet dyster 10 deltagere om titlen som Danmarks bedste amatørbager – og Mette Blomsterberg udgør i øvrigt den ene halvdel af dommerduoen sammen med kokken Jan Friis-Mikkelsen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.254