23948sdkhjf

Hemmelig essens: Dåser dominerer den danske Coca-Cola-produktion

I Danmark har Coca-Cola outsourcet produktion, salg og distribution til Carlsberg, som tapper de populære sodavand på det store bryggeriunivers i Fredericia

Produktionen af Coca-Cola, Fanta og Sprite foregår hos Carlsberg, der har et trimmet tapperisystem til den mangfoldige opgave. Carlsberg har haft disse rettigheder siden 1992.

Carlsberg står for drift, afsætning og totallevering til det danske marked. Lejlighedsvis kan bryggeriet dog levere en stribe paller med Coca-Cola til grænsehandelsbutikkerne, men ellers er det primært den tyske samarbejdspartner, der forsyner disse butikker.

Carlsberg køber den hemmelige essens, der bliver brugt til at producere Coca-Cola-sodavand med, i Irland, hvor den amerikanske Coca-Cola-koncern har en ingrediensfabrik. Herfra bliver det europæiske marked forsynet med essenser, som i flydende form bliver leveret i store beholdere. Opskriften har altid været forbundet med mystik, men det er ingen hemmelig, at der bliver brugt dansk postevand til læskedrikken i Fredericia.

- Vandet bliver først renset for blandt kalk og mineraler, inden den originale vandopskrift er klar til at blive brugt i den miksede blanding, fortæller packaging director Håkan Stevén, der er ansvarlig for fabrikken i Fredericia.

Den færdige blanding bliver pumpet ud til en af de fem forskellige tappelinjer. Der er to til dåser, en til glasflasker og to til plastflasker. Alle linjer er automatiseret i hallerne, som udgør en lille del af Carlsbergs store bryggerivirksomhed på den jyske adresse.

Da Food Supply Magazine var på besøg, blev der tappet Fanta på 0,25 liters plastflasker og Coca-Cola Light i 1,5 liters plastflasker. Dåselinjerne stod stille på grund af hovedrengøring. 

Det er i øvrigt det eneste tidspunkt, dåseproduktionen står stille. De to linjer til dåser bliver rengjort én gang om ugen, og det tager mellem tre og fem timer. I dette tidsrum bliver de også vedligeholdt.

100 mand sørger for driften, og de er arbejder på femholdsskift 24/7 året rundt.

Dåsecola er det helt store hit

Coca-Cola-varianter med eller uden sukker er suverænt det største produkt på tapperiet. På emballagefronten bliver hele 70 procent tappet i dåser.

- Ud over dåseproduktion bliver der også tappet i seks forskellige plastflaske-størrelser og i bag in box-løsninger til for eksempel fastfoodkæder og forlystelsessteder, fortæller Håkan Stevén.

Plastflaskerne bliver også pakket i forskellige sampak-størrelser, hvilket kræver løbende investeringer i nye automatiserede løsninger i pakkeriet. Pallerne, hvoraf der bliver flere og flere kvartpaller til dagligvarebutikker, bliver automatisk wrappet ind på linjen og kører videre på et skinnesystem ud til en elevator, hvor de automatisk bliver transporteret en etage op og herefter kører videre ud til færdigvarelageret.

Hvor mange penge Carlsberg årligt bruger til investeringer i Coca-Cola-afdelingen ønsker Håkon Stevén ikke at oplyse. Men han vil gerne sige, at en del af overskuddet i virksomheden bliver investeret i nye maskiner, udstyr og automationsløsninger, og at det drejer sig om et større millionbeløb årligt.

Lederen af fabrikken vil heller ikke ud med, hvor store mængder der bliver leveret af Coca-Cola, Fanta og Sprite – ud over at der bliver produceret en palle med dåsesodavand i minuttet. De to sidstnævnte sodavand bliver i øvrigt pasteuriseret undervejs i tapperiprocessen grundet deres frugtindhold. Et fjerde produkt, Kinley, bliver også tappet på fabrikken. Det er sodavand med frugtsmag.

Foruden sodavand varetager den danske samarbejdspartner også to andre kategorier for Coca-Cola: Fuze Tea (en blanding af te og frugtjuice) samt mineralvand/kildevand med brands som Kildevæld og Ramlösa.

Fuze tea bliver produceret i Halle i Tyskland, Kildevæld bliver tappet i den nordjyske by Saltum, mens Ramlösa kommer fra fabrikken i Helsingborg på den anden side af Øresund.

Omstillinger bryder rytmen

Det er lidt af et puslespil at samle og koordinere de forskellige ordrer for at sikre et højt udbytte på linjerne.

- Vi får flere og flere produkter i vores produktportefølje, og det betyder, at vi oftere skal omstille linjerne. Sådan en omstilling tager typisk tre timer. Så en af vores udfordringer er at gøre omstillingstiden kortere, det kigger vi på, siger en smilende Håkan Stevén uden at forklare hvordan.

Carlsberg-produktion siden 1992

  • Farmaceuten John S. Pemberton opfandt Coca-Colaen i 1886. Mange år senere fulgte lanceringen af Fanta i 1955, Sprite i 1961 og Coca-Cola Light i 1982.
  • Første gang, Coca-Cola blev produceret herhjemme, var i 1934 hos Premier Is i Esbjerg. Wiibroe Bryggerier i Helsingør tog over i 1936, men salget blev aldrig til det helt store.
  • Produktionen blev indstillet på grund af rationering og handelsrestriktioner under 2. verdenskrig. Salget kom først i gang igen  i 1959.
  • I 1992 overtog Carlsberg rettighederne til at producere Coca-Cola, som i dag bliver tappet i Fredericia.

Kilde: Coca-Cola

Sidste år blev der lavet en ændring i produktionen. Hvor informationerne i bunden af dåsen før blev printet på med blæk, bliver informationerne nu skrevet ind med laser.

- Med den løsning er der ikke så meget rengøring, og det er jo sparet arbejdstid, pointerer Håkan Stevén.

Han fortæller, at etikettering af dåser og flasker forrige år blev digitaliseret, hvilket har betydet bedre sporbarhed og langt bedre lagerstyring.

- Vi har nogle robuste og holdbare tappelinjer, som sikrer, at vi kan køre med en høj produktivitet. Indtil videre har vi kapacitet nok, men hvis vi fortsætter med at vokse på det danske marked, kan det da godt være, at vi skal udvide med en helt ny linje på et tidspunkt, siger Håkan Stevén.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079