23948sdkhjf

Især mænd og unge skærer sig på emballage

I langt de fleste tilfælde – nemlig i 2.500 – sker skaderne med fødevareemballage. Og det er i høj grad de helt unge, der kommer galt af sted i kampen med vinflasken og makreldåsen.
De hyppigste skader sker på hænder og fingre. 40 procent af ulykkerne sker med glasflasker, mens 21 procent sker med konservesdåser. Det viser et udtræk fra ulykkesregistret fra Statens Institut for Folkesundhed.

- Ud fra de nyeste tal for ulykkesstatistikken kan vi se, at der sker cirka seks gange så mange skader for unge mellem 15 og 24 år end for ældre, konstaterer Helle Antvorskov fra Teknologisk Institut. Hun vurderer, at det hænger sammen med de unges debut med alkohol: Uforsigtighed og overmod i kombination med alkohol kan let føre til en smadret flaske, som man kan skære sig på, og mange forældre er ikke opmærksomme på, at glasflasker kan være et problem ved privatfester.

Nogle steder i diskoteksmiljøet har man til gengæld fjernet glasflaskerne fra de unge, når de går ud i nattelivet for at more sig – her skænkes øllet, vinen og spiritussen ofte i plexiglas.

- Jeg vil ikke råde industrien til at holde sig fra at bruge glasflasker til spiritus som fx Vodka, der skal kunne holde sig i lang tid og ikke tage afsmag fra emballagen. Men jeg vil generelt råde Industrien til at tænke mere i brugervenlige emballager til alle aldersgrupper og ikke kun til de ældre og handicappede, siger Helle Antvorskov.

Vilde mænd og uerfarne unge
En anden forklaring på de mange registrerede ulykker med emballage blandt unge er, at de er mindre påpasselige og endnu ikke har lært at tænke sig om og overskue konsekvenserne af at bruge fx en stor kniv til at åbne pålægsemballagen med:

Ofte er mor og far trætte af at smøre deres madpakke, og så skal de unge selv i gang, og måske har de fået en fast ugentlig dag, hvor de skal lave aftensmad. De unge ved ikke, hvordan de skal åbne pålægspakken med spegepølse. De har ikke de store erfaringer med emballage og er generelt ikke så påpasselige, og så bruger de alt muligt som værktøj og ender måske med at bruge en skarp kniv og kommer til skade, forklarer Helle Antvorskov, som også har en forklaring på, hvorfor mænd er særligt udsatte for at få skader af emballage.

- De store, stærke og mest vilde mænd er kreative, når de skal bruge deres krop til at åbne emballage. Generelt synes de jo, at en rigtig mand bare lægger kræfterne i uden at bruge traditionelle hjælpemidler som fx en proptrækker, dåseåbner eller lågpifter – og når de så bruger tænderne til at åbne fx en ølflaske, så skal det jo gå galt engang imellem, siger Helle Antvorskov og tilføjer:

- I dag er Industrien ikke bevidst om, at de fleste skader med fødevareemballage sker for de helt unge. Det er vigtigt, at emballagedesignere og emballageproducenter fremover bliver bedre til at tænke brugervenlig målrettet unge, hvis vi skal minimere ulykkesstatistikken. Det er vigtigt at tænke emballage mere bredt og tilpasse det til de målgrupper, der skal bruge produkterne i hverdagen, slutter Helle Antvorskov.

Fakta
Teknologisk Institut har i samarbejde med Aarhus Arkitektskole udviklet hjemmesiden www.brugervenligemballage.dk – her findes en offentlig tilgængelig guideline, der skal inspirere industrien til at udvikle bedre emballager.

Særligt mænd og unge skærer sig på emballage – mændene fordi de er for vilde, og unge fordi de ofte er berusede og kommer til skade på flasker.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109