23948sdkhjf

Ny metode kan reducere modningstiden for danskernes favoritost markant

Danmarks mest populære ost står over for en produktionsrevolution.

I dag tager det mindst en måned at modne en Danbo-ost, men forskere fra DTU Fødevareinstituttet har udviklet en metode, der kan reducere modningstiden med 3-4 uger.

Det skriver universitetet i en pressemeddelelse

- Den nye metode til at modne Danbo-ost kan potentielt gøre fremstillingen mere bæredygtig, fordi man kan skære ned på det tidsrum, hvor ostene skal ligge til modning i et kølerum med højt energiforbrug. Derudover minimerer en hurtigere modningstid risikoen for, at osten bliver udsat for skimmel og anden uønsket mikrobiel vækst, fortæller lektor Christian Solem fra DTU Fødevareinstituttet, der står bag nyskabelsen, i en pressemeddelelse.

Christian Solem er en del af Forskningsgruppen for Mikrobiel Bioteknologi og Bioraffinering i DTU Fødevareinstituttet, der igennem længere tid har arbejdet med bæredygtige løsninger til mejeriområdet.

Ifølge forskeren er osteproduktion er dyrt og tager lang tid. Særligt modningen af ostene, som udover pladsen kræver bestemte temperaturer og luftfugtighed, er omkostningstungt. Derfor har det store fordele at kunne skære ned på lagringstiden, lyder det.

Sådan gør forskerne

Danbo er en såkaldt overflademodnet ost, der modnes udefra ved at bestemte mikroorganismer vokser på ostens overflade. Den har en karakteristisk aroma, fordi overflademikroorganismerne nedbryder proteiner, mens de vokser, og udskiller forskellige enzymer, der fremskynder modningsprocessen. Ved hurtigt at etablere et tæt lag af modningsmikroorganismer på ostens overflade kan modningen fremskyndes.

-  Det tager i dag omkring en måned at få dækket ostene med modningsmikroorganismer. Men ved at opformere overfladekulturen i en fermenteringstank, kan man opnå en koncentreret kultur, der kan påføres ostene og muliggøre at ostene dækkes af modningsmikroorganismer i løbet af få dage, forklarer lektor Christian Solem.

I fermenteringstanken dyrkes mikroorganismerne eksempelvis på valle, et flydende biprodukt af osteproduktionen. For hvert kilo fremstillet ost dannes ni kilo valle.

- Vi har dermed skabt en genvej til hurtigere ostemodning ved at dyrke mikroorganismerne i en fermenteringstank under optimale betingelser, fremfor at dyrke dem over en længere periode på ostens overflade, siger Christian Solem og tilføjer:

- Metoden, der er 100 procent naturlig, repræsenterer en ny måde at tænke mejeriproduktion på. Den er testet på et større dansk mejeri med gode resultater. Vi håber, at flere vil få lyst til at bruge metoden.

Kommenter artiklen (1)
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Fusionen mellem Chr. Hansen og Novozymes rykker tættere på
Aarstiderne sparker udlandsplaner til hjørne
Salling Group udpeger nye direktører for Nettos tyske afdeling
Milliardkoncern træder ud af planteselskabs ejerkreds - krise ødelagde direktørs ambitiøse plan
Redningsplan er slut for Skares personlige holdingselskab
Optimismen er tilbage hos Meyers: Vil fordoble salget til foodservice
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
RetailNews
PlastForum DK

Send til en kollega

0.109