23948sdkhjf

Nyt krav om at koge frosne hindbær

Alle fødevarevirksomheder skal nu give de frosne hindbær et opkog i 1 minut, inden de bruger hindbærrene i retter, som ikke bliver opvarmet inden servering.
Mange forbrugere har i de senere år fået ”Roskildesyge” med diarré og opkastning af at spise frosne hindbær.

Derfor er det - med virkning fra 1. oktober 2012 - et krav i lovgivningen, at alle fødevarevirksomheder som plejehjem, hospitaler, restauranter, caféer og bagere skal give de frosne hindbær et opkog i 1 minut, inden de bruger hindbærrene i fx desserter, kager og smoothies, som ikke bliver opvarmet inden servering.

Kogning af hindbærrene dræber norovirus, som er navnet på det virus, der kan give Roskildesyge.

- Vi har desværre set flere tilfælde af Roskildesyge hos hospitalspatienter, restaurantgæster og private, der har spist frosne hindbær fra udlandet, siger Annette Perge fra Fødevarestyrelsen.

Forurenet vand og medarbejdere smitter
Hun understreger, at kravet kun gælder for frosne hindbær – ikke for de friske hindbær.

- Når der er norovirus i de udenlandske, frosne hindbær kan det skyldes, at bærrene er vandet med forurenet vand, eller at bærrene er blevet plukket af en medarbejder med Roskildesyge, forklarer Annette Perge.

Normalt er en infektion med norovirus ukompliceret, men på sygehuse, plejehjem og i institutioner, hvor der er sårbare befolkningsgrupper som ældre og syge, kan sygdommen få alvorlige konsekvenser.

Hvis forbrugerne vil være på den sikre side, anbefaler Fødevarestyrelsen, at man giver de frosne hindbær et kort opkog, før de bruges i smoothies, som kagepynt eller til desserter, som ikke bliver varmet op.

Læs mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside .

Kilde: Fødevarestyrelsen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094