23948sdkhjf

Fødevarer skyld i E. Coli-udbrud

Spiseklare grøntsager eller hakket oksekød er de hovedmistænkte årsager til det udbrud af den særlige VTEC E. coli O157- infektion, som ind til videre har ramt 10 danskere.
Statens Serum Institut har konstateret en stigning i antallet af patienter med akut nyresvigt og infektion med verocytotoksin-producerende Escherichia coli (VTEC) af typen O157.

I alt er 10 patienter en del af det formodede sygdomsudbrud, som efter alt at dømme har sit udspring fra fødevarer.

- De syge er spredt over hele landet, og derfor er det efter alt at dømme en fødevare, der er skyld i udbruddet, siger overlæge Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut, der sammen med Fødevarestyrelsen er i gang med at efterspore smittekilden til udbruddet, til Berlingske.

Bonbastisk udmelding
Han understreger, at endnu flere danskere end de hidtil registrerede kan være ramt af bakterien, som kan give alt fra mild diarré til nyresvigt. Og synderen skal formentlig findes i den danske fødevarehandel.

- Der er endnu ikke nogle afgørende spor, men det er en fødevare i detailhandlen. Vi kan ikke pege på nogen bestemt supermarkedskæde, da de syge har handlet ind i forskellige butikker. Det kunne være oksekød, men det kan også være spirer, salat eller andre former for grøntsager. Vi har dog et par gode spor, som vi følger op på sammen med Fødevarestyrelsen, siger Kåre Mølbak.

Tidligere udbrud i både USA og Tyskland har kostet menneskeliv, og det får altså Statens Serum Institut til at slå alarm herhjemme.

- Det er alvorligt med de syv tilfælde med påvirket nyrefunktion, og det er derfor, at vi går relativt bombastisk ud, siger Kåre Mølbak.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078