23948sdkhjf

Opinion: Markante sejre for fødevarebranchen i 2012

Lotte Engbæk Larsen: Fødevarebranchen har oplevet en række markante sejre i år, men også nogle ærgerlige gentagelser.
Kampen mod fedtafgiften fyldte igen i år meget med fokus på at problematisere afgiften og eksemplificere de negative konsekvenser. I november lykkedes det at få et politisk flertal i Folketinget til at blive enige om at fjerne den udskældte fedtafgift, og den 1. januar 2013 kan vi endelig sige ”bye-bye” til fedtafgiften.

Den annoncerede nye afgift på marmelader og syltede agurker med videre blev ved samme lejlighed droppet af politikerne. Også her spillede Dansk Erhverv en markant rolle i modstanden mod afgiften, så erhvervslivet ikke skal miste konkurrencekraft på grund af den.

Afgifter i 2013
Der udestår dog fortsat nogle udfordringer for fødevarevirksomheder i Danmark. Året begyndte med stigende afgifter på en række grænsehandelsfølsomme varer i januar 2012, og 2013 skydes i gang med nye forhøjelser af de samme afgifter, blandt andet øl, vin og slik og chokolade. Fokus på grænsehandel og afgifter fortsætter derfor ufortrødent i det nye år, så konkurrenceevnen ikke fortsat udhules af forskellige rammevilkår.

Regeringen har lovet at sætte fokus på at sikre enklere regler, og Dansk Erhverv har spillet ind med forslag, som blandt andet kommer fra fødevarebranchen. Nogle af disse forslag er allerede på vej til at blive omsat til virkelighed.

Læs også: Nye tal for afgiftskløften til Tyskland

Mange af tiltagene medfører, at virksomhederne skal bruge mindre tid på at efterleve den offentlige regulering. Andre tiltag indebærer kortere eller mere effektiv offentlig sagsbehandling. Endelig er der tiltag, der skal rette op på uklarheder i reguleringen.

Forslagene spænder bredt og indebærer, at reguleringen eller administrative processer vil blive forenklet på 9 forskellige ministerområder. De forslag, der nu gennemføres, resulterer blandt andet i flere administrative lettelser for fødevarevirksomhederne, administration af strukturfondsstøtte, lettere adgang til information på SKAT’s hjemmeside og mulighed for at aflægge årsrapport på engelsk.

Også Dansk Erhvervs ønske om at se kritisk på næringsbasen er der nu fokus på.

Med ønsket om en god jul og et godt nytår,

Lotte Engbæk Larsen
Fødevarepolitisk chef i Dansk Erhverv
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.188