23948sdkhjf

Ingen tjener på rekordhøje brødpriser

Mysterium: Hverken supermarkeder eller melproducenter høster en øget fortjeneste, selv om brødpriserne de seneste år er steget langt mere end kornpriserne.
Hvem tjener fedt på brødet, som de seneste år er steget langt mere, end hvad kornpriserne kan begrunde?

Det spørgsmål stiller epn.dk på baggrund af en analyse, som har set på prisudviklingen fra 2007 til nu. I 2009 konkluderede Konkurrencestyrelsen, at ”især møller (melproducenter, red.) og supermarkeder og i mindre grad brødproducenter er årsag til, at priserne i marts 2009 lå på et højere niveau sammenlignet med august 2007”.

Og selv om brødpriserne altså siden har taget endnu et gevaldigt hop, afviser de implicerede, at de høster gevinsten.

- Vi har ikke hævet avancerne på brød. Der er hård konkurrence på området, og hvis vi bare hævede avancerne, ville vi straks tabe omsætning. Hvis vi opnår lavere indkøbspriser på brød, så sender vi straks prisfaldene videre til forbrugerne, siger Mads Hvitved Grand, pressechef i Dansk Supermarked, og henviser til, at ydre faktorer som lønninger, energiomkostninger, transportudgifter og afgifter påvirker prisen.

Danske priser stiger mere end hos naboerne
Heller ikke melproducenterne vil vedkende sig at tjene tykt på brødet.

- Møllernes priser på mel følger i store træk prisudviklingen på brødkorn. Der er fuldstændig åbenhed om priserne på brødhvede, og vores kunder følger priserne tæt, siger Niels Brinch-Nielsen, der er formand i Foreningen af Danske Handelsmøller og adm. direktør for Valsemøllen.

Ifølge Konkurrencestyrelsen analyse fra 2009 nedsatte supermarkederne dengang priserne mindre, end deres indkøbspriser fra producenterne, mens møllernes salgspriser fra marts 2007 til august 2009 steg med 35 procent, selv om indkøbspriserne på korn var på næsten samme niveau.

I den nye analyse påviser Fødevareøkonomisk Institut, at brødpriserne i løbet af seneste tre år er steget mere i Danmark end i Tyskland, Holland og Sverige.
Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.081