23948sdkhjf

Gylden mulighed i Kina for danske virksomheder

Forarbejdning af fødevarer i Kina er kraftigt stigende i produktionsværdi, og det kan komme danske virksomheder til gode.
Høje vækstkategorier indenfor forarbejdede fødevarer i Kina er særligt signifikante indenfor hvedemel og vegetabilske olier, men også øl, læskedrikke, kød og mejeriprodukter har bidraget til den markante vækst i industrien.

I en markedsoversigt fra Business Monitor International, nov. 2012, understreges i særdeles vækstværdien af forarbejdet kød, der – om end fra et lavt leje – er vokset i takt med ændringerne i landets forbrugervaner. Alene fra 2000 til 2008 steg efterspørgslen på forarbejdet kød med rekordhøje 345 procent.

Situationen er grel hos de lokale producenter
Trods den massive vækst kæmper de lokale producenter stadig med en masse problemer, både i industrien men også i bevidstheden hos de lokale forbrugere.

Her er tale om de omfattende fødevareskandaler, der gang på gang kommer frem i søgelyset og dermed påvirker kinesernes forbrugerpræferencer.

Ud over den skræmmende melamine skandale, der involverede mælkeproducenten MengNiu og dræbte seks børn i 2008, er der igen dukket flere og flere usikkerhedsmomenter op, og det har gjort de lokale forbrugere tilbageholdende overfor kinesisk producerede fødevarer. Senest er der fundet stærke spor af antibiotika og steroider hos kyllinger, hos samme leverandør der leverer kyllinger til fast food-kæden KFC.

Yderligere skrækhistorier som brug af madolie, der er siet fra kloakvand eller morgenmadsbollerne ’baotze’ indeholdende pap, har gjort fødevaresikkerhed til ét af de højest prioriterede politiske spørgsmål blandt befolkningen.

Ifølge en rapport fra den kinesiske ’watchdog’ Asia Inspection, der har til formål at kontrollere sikkerhed og kvalitet af fødevarer, dumpede 57 procent af de kinesiske virksomheder under en inspektion af sikkerhed og kvalitet indenfor forarbejdning og emballering af fødevarer i 2011. Mere end halvdelen af de lokale producenter har således svært ved at imødekomme kravene.

En undersøgelse foretaget af Insight China og Tsinghua Media Survey Lab i 2011 afslørede at cirka 70 % af den kinesiske befolkning bekymrer sig om kvaliteten af lokale fødevarer. De mange sandheder omkring de lokalt producerede fødevarer har således medført, at flere og flere i Kina foretrækker udenlandsk producerede fødevarer.

Effektivisering er nødvendig
Ifølge BMI fortsætter den kinesiske regering med at skærpe reglerne og vil fremover iværksætte strengere straffe ved lovovertrædelse.
Allerede fra den 1. april 2013 vil en ny straffelov træde i kraft, der skal opfordre de lokale producenter om at overholde reglerne og ikke mindst forbedre produktionen.

Virksomheder der fremover overtræder reglerne i forbindelse med sikkerheden og kvaliteten af fødevarer, vil risikere at havne på en ny ’blacklist’, der vil betyde at virksomheden og de ansvarlige fuldstændig bortvises fra industrien.

Den intensiverede fokus på industrien, både fra regeringen og forbrugerne, vil betyde at effektivisering og opgraderinger af teknologi og kontrolforanstaltninger er nødvendigt. Med de nye sociale mediers popularitet spredes skandalehistorier nu med lynets hast, og fremadrettet vil det være selvdestruktiv adfærd blandt seriøse virksomheder indenfor industrie, hvis man ikke tager fødevaresikkerhed alvorligt.

Danske virksomheder kan udnytte situationen
Den danske fødevareindustri har mange år på bagen, når det kommer til effektivisering indenfor kvalitet og sikkerhed af fødevarer.
Dansk fødevareteknologi og kompetencer indenfor forarbejdning og emballering af fødevarer har gjort fødevareindustrien til én af Danmarks absolutte kerneindustrier, både på det nationale plan men også i et globalt perspektiv.

I takt med forbrugernes stigende bevidsthed omkring sikkerhed og kvalitet af fødevarer samt regeringens intensiverede fokus på industrien, vil de lokale producenter blive nød til at forbedre og optimere situationen, og det kan danske virksomheder lukrere på.

Josefine Kern Jensen, Branch Manager for Dansk Industris kontor i Xuzhou, forklarer:

- Den kinesiske regering er bevidst om nødvendigheden af at effektivisere fødevareproduktionen for at kunne imødekomme den stigende efterspørgsel. Der er derfor stor interesse for de stærke kompetencer, som danske virksomheder besidder på området. Kineserne ønsker kvalitet og i netop det ønske ligger store muligheder for danske virksomheder.

Dansk Industri kan hjælpe din virksomhed godt på vej. Ønsker du at få mere at vide om hvordan din virksomhed kan hjælpes godt på vej i Kina, så kontakt:
Managing Director Glen Mikkelsen, +86-139 17 78 40 76, glmi@diab.cn eller Branch
Manager Josefine Kern Jensen, +86-139 18 74 83 91, jkj@diab.cn.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094