23948sdkhjf

Mere eksport skal sætte skub i økonomien

Over de seneste tre måneder har der samlet set været tilbagegang i eksporten trods en mindre fremgang i november.
Eksporten steg med 0,8 procent i november, viser tal fra Danmarks Statistik. Over de seneste tre måneder (september - november) er eksporten dog faldet med 2,9 procent i forhold til de foregående tre måneder.

- Så den lille fremgang i eksporten i november er selvfølgelig en god nyhed. Men set over de seneste tre måneder har vi desværre haft tilbagegang. Og det er en skam, da det er eksporten, vi håber på, der igen vil sætte gang i dansk økonomi, da den hjemlige efterspørgsel er for svag til det, forklarer chefkonsulent i DI, Allan Sørensen.

Væksten lav på de primære markeder
Medicin og fødevarer trækker fortsat frem, mens industriprodukter som halvfabrikata, maskiner og færdigvarer har været i tilbagegang.

- Desværre er væksten meget lav på vores primære eksportmarkeder, og derfor er det svært for virksomhederne at få de eftertragtede eksportordrer hentet hjem, fortæller Allan Sørensen.

Den høje vækst på de fjerne markeder har sammen med den svage euro styrket eksportmulighederne uden for Europa. Over det seneste år er eksporten til ikke-EU-lande steget med 11 procent mens eksporten til EU-landene er faldet med 0,2 procent.

Eksporten rykker til markederne uden for Europa
- Eksporten til EU-landene skuffer og er uændret i forhold til for et år siden. Over de seneste par år er det især eksporten til markederne uden for Europa der har trukket eksporten frem, slår chefkonsulenten i DI fast.

Han forudser, at væksten i Europa også vil være lav i de kommende år, derfor har vi brug for en styrkelse af konkurrenceevnen, så vi kan vinde markedsandele; det vil kunne sikre os fremgang på et stillestående europæisk marked.

Kilde: Dansk Industri - http://www.di.dk

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078