Dioxinfund i æg fra udegående høns
Fødevarestyrelsen har lukket for salg af æg fra fire gårde efter analyse af prøver.
Langt de fleste æg overholder grænseværdien for dioxin. Det er derfor generelt ikke et sundhedsmæssigt problem at spise æg fra udegående høns – økologiske eller konventionelle. Der er ikke set overskridelser i de økologiske æg, der er undersøgt, skriver Fødevarestyrelsen.
Findes hos små hønsehold
Dioxin er en miljøforurening og stammer især fra afbrænding af affald og fra industriproduktion gennem tiderne. Forureningen er blevet spredt via luften, så det i dag kan måles i stort set al overfladejord i Danmark. Den stammer primært fra industri og forbrændingsanlæg fra lande syd og øst for Danmark. Der er set tilsvarende problemer i andre EU-lande.
Noget tyder på, at det høje indhold af dioxin primært findes i æg fra små hønsehold, da disse høns går mere ude end høns i store besætninger. Teorien er, at jo mere hønsene er ude, jo mere pirker de i jorden, og jo højere bliver indholdet af dioxin i æggene, men undersøgelsens foreløbige resultater er ikke entydige i forhold til denne sammenhæng.
Stadig mange uafklarede spørgsmål
Fødevarestyrelsen vil sammen med Miljøstyrelsen, DTU og branchen arbejde for at identificere mulige årsager, så tiltag kan iværksættes for at nedbringe mængden af dioxin i æg fra små udegående hønsehold. Fødevarestyrelsen vil samarbejde med branchen om vejledning til besætningsejere med små udegående hønsehold.
Dioxin er ikke akut giftigt, men kan være sundhedsskadeligt ved for højt indtag over længere tid. Dioxinindhold i fødevarer skal derfor begrænses. Vi kan dog ikke helt undgå dioxin, da det findes i alle animalske produkter.