23948sdkhjf

Svane-mærke på brød vil forvirre

Det vil skabe forvirring for forbrugerne, hvis de også skal forholde sig til det nordiske miljømærke Svanen, som Nordisk Ministerråd arbejder på at få på brød og bagerivarer.
Siden man i Nordisk Ministerråd begyndte at tale om miljømærkning af fødevarer, har DI sammen med et enigt dansk miljømærkenævn peget på, at det er en dårlig idé.

Den skeptiske holdning gælder altså både brancheorganisationer, forbrugerorganisationer og virksomheder. Danmark har derfor ikke deltaget i udarbejdelsen af forslaget til kriterier, der trods den danske modstand er fortsat i regi af Nordisk Miljømærkning.

- Det er et dårligt initiativ, der vil skabe forvirring for forbrugere. Miljøindsatsen vil være bedre givet ud ved at fokusere på andre produktgrupper. Det er vores klare opfattelse, at der ikke er efterspørgsel efter - og brug for - flere nye mærker på fødevarer. Vi kan derfor ikke anbefale at arbejde videre med Svanemærkning af fødevarer, siger chefkonsulent Lise Walbom, DI Fødevarer.

Mærker skal være for hele EU
For DI Fødevarer er det afgørende, at en mærkeordning for det første er frivillig, og for det andet som minimum gældende i EU.

- I 2011 fandt man ud af, at det ikke er muligt at udvikle tilstrækkelig realistiske kriterier for miljømærkning af fødevarer. Det skete i en undersøgelse forbundet med EU’s miljømærke Blomsten. Og hvis der ikke findes metoder, der kan danne realistisk grundlag for en miljømærkning af fødevarer, vil det i højere grad virke vildledende end vejledende for forbrugere, hvis man prøver alligevel, siger Lise Walbom.

En blanding af pærer og bananer
I kriterieforslaget fra Nordisk Miljømærkning bliver det foreslået, at der ud over miljø skal sættes krav til nærings-indhold af brødet. Kravene omfatter fedt, salt, sukker og kostfibre. Desuden foreslås det, at der stilles der krav om økologiske råvarer, certificeret palmeolie, transfedtsyrer og genetisk modificerede råvarer.

- Det er uhensigtsmæssigt at koble den slags til miljømærket. Det har intet med miljøforhold at gøre, så det svarer til at blande pærer og bananer. Desuden findes der i dag allerede en række miljøstyringsværktøjer, som er godt implementeret i arbejdet hos danske fødevarevirksomheder. Så de har ikke brug for flere systemer i forhold til miljøarbejdet, og slet ikke nordiske, som i dette tilfælde med Svanen, siger Lise Walbom.

Kilde: Dansk Industri

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094