23948sdkhjf
Del siden
Tilbydes

Viden om arbejdsrelateret hudproblemer

Udløber
15. marts 2026

Huden er kroppens største organ og dækker på et voksent menneske en overflade på ca. 2 m2. Huden er opbygget af et elastisk væv og er ca. 1-4 mm tyk. Dens væsentligste funktion er at beskytte resten af kroppen mod vandtab og de mange ydre påvirkninger, den dagligt udsættes for. For at kunne beskytte optimalt, er det vigtigt, at huden er sund og rask.

De 1-4 mm som beskytter din krop mod alle de påvirkninger, den udsættes for dagligt, er ikke meget, når vi udsætter den for vind og vejr, vand og sæbe, arbejde og meget mere. Lod vi huden være i fred for skadelige stoffer, var den i stand til at beskytte sig selv. Men vi giver den ikke fred. Og hudens naturlige forsvar nedbrydes hver gang du vasker/renser hænder, desinficerer huden eller arbejder i længere tid iført handsker, hvor huden ikke kan ånde.
Vedvarende og kraftige påvirkninger fra for eksempel det daglige arbejde kan skabe ubalance i en sådan grad, at huden ikke selv kan nå at genoprette balancen. De hudskadelige stoffer, som huden er i kontakt med på arbejdet, omfatter blandt andet vand, rengøringsmidler, støv, olie m.fl. Sådan en ubalance kan være starten på hudproblemer. De viser sig som tør, ru og revnet hud og kan i værste fald ende med mere alvorlige arbejdsbetingede hudsygdomme.

Én af de mest anerkendte arbejdsbetingede hudsygdomme er eksem, og der findes to slags eksem:

  • Irritativ kontakteksem: Et eksem, der er opstået efter kontakt med stoffer, som virker direkte irriterende eller stærkt affedtende på huden. Denne type eksem forekommer i 80-85 % af alle tilfælde
  • Allergisk kontakteksem: Et eksem, der opstår på grund af overfølsomhed over for et bestemt stof. Denne type forekommer i 10-15 % af alle tilfælde. 
     

Eksemer udgør 94 % af alle arbejdsbetingede hudsygdomme, og ca. 50% af alle med arbejdsbetinget eksem må forlade deres job*. De hyppigste årsager til eksem er sæbe, rengøringsmidler og madvarer, hvorfor det oftest også er ansatte i de såkaldte ”våde erhverv”, der har problemer med eksem. De første tegn på håndeksem er tør hud, der siden bliver rød og kan begynde at klø og skalle. Der kan også forekomme væskefyldte blærer, kløende knopper eller smertefulde revner. Eksem opstår typisk de steder, hvor huden er tynd, fx mellem fingrene, henover knoerne eller under en fingerring. 

Er eksem opstået, bør man altid tilses af en læge. En korrekt håndhygiejne-procedure med de rigtige produkter kan være med til at forebygge arbejdsbetingede hudlidelser, ikke altså behandle dem! Men du er godt på vej mod at holde dine hænder rene og sunde og skabe det bedste værn mod de daglige hudbelastninger, ved at: 

  • Bruge hudpleje produkter før og under arbejdet, så huden ikke tørrer ud i løbet af dagen men holdes smidig og modstandsdygtig
  • Rengøre dine hænder med sæber, håndrensemiddel og hånddesinfektion
  • Bruge hudplejeprodukter efter arbejdet, så hudens naturlige beskyttelsesfunktion genopbygges
     

Bruger du et korrekt sammensat håndhygiejne-program er det den bedste forebyggelse mod arbejdsbetingede hudlidelser.

Kontakt os for mere viden og materialer om arbejdsrelaterede hudproblemer eller kontakt salg.dk@kiilto.com for at høre mere om de produkter, vi tilbyder til at afhjælpe problemerne. 

*Magasinet Arbejdsmiljø 5/2018

KiiltoClean A/S
Frederik Plums Vej 2
5610 Assens
Assens Kommune
Danmark
CVR nummer: DK89461014
P nummer: 1002819172

Kontaktperson

SKA
Salg KiiltoClean A/S
Salg
salg.dk@kiilto.com

Send til en kollega

0.063