23948sdkhjf

Listeriaspredning i oste-, kød- eller fiskeproduktion

Tilbydes
Udløber
19. november 2023

Når almindelig desinfektion af køle- /frysetunneller og kølefordampere IKKE er tilstrækkelig mod listeria

Listeria er overalt og findes i både animalske og vegetabilske råvarer og kan derfor også forekomme i produktionsmiljøet i fødevarevirksomheder. Hvis listeria først har fået etableret sig i en fødevarevirksomhed, kan den være meget vanskelig at komme af med igen og derfor kæmper mange fiske-, kød og osteproducenter med at eliminere listeria.

Hos FHS Scandinavia har vi stor erfaring i, hvordan man kan undgå at listeria skaber problemer for fødevaresikkerheden. Vi anbefaler tre vigtige barrierer for at optimere hygiejnen og jo flere af de tre barrierer man opstiller, jo lavere risici for listeria. Man kan dog aldrig fuldstændig udelukke listeria uanset hvor mange barrierer man stiller op. 

I denne artikel vil vi fokusere på de listeriaudfordringer, der specielt opstår i miljøer, hvor køle/frysetunneler og kølefordampere indgår.
 Udfordringerne opstår når rengøring og desinfektion ikke kommer tilstrækkeligt ind i ruheder, tærringer og samlinger i produktionsudstyret, så biofilm med listeria og andet mikrobiologi kan leve videre efter endt hovedrengøring.
 Da listeria er hårdfør overfor bl.a. kulde, kan listeria i restbelægning og biofilm sprede sig umiddelbart efter rengøring, hvor hele køle/frysetunnellen er optøet, rengjort og desinficeret med kemikalier. Luften i kølefordampere vil herefter sprede listeria ud i rummet og dermed øges risikoen for kontaminering af overflader og produkter.

TRE barrierer, der øger sikkerheden: 

1.  For at løse listeriaproblemet i køle- frysetunneller og kølefordampere anbefaler vi i første omgang at dekontaminere luften. Med Airgenic ioniseringsrør i den eksisterende ventilation sikrer virksomheden, at luften bliver "renseren" og ikke "bæreren" af listeria. Ioniseringsprocessen dræber hurtigt og effektivt enhver bakterie- eller svampekoloni, der forsøger at formere sig, uanset hvor de befinder sig i rummet. Den eneste betingelse for at desinfektionen finder sted er, at den dekontaminerede luft er i lokalet. Luften finder selv ruheder, tærringer og samlinger i produktionsudstyret, hvor det ellers er svært at rengøre og desinficere. Og risikoen for spredning af listeria gennem luften reduceres med op til 99,5%. (Kilde: Matforsk test af Airgenic ionisering- se vedlagte dokument)     

                                                                                                                               
2.  Næste barriere for at sikre mod listeria er, at installere UVC lys i kølefordampere og på transportbånd samt på andre kritiske overflader, som kommer direkte i kontakt med produktet. UVC fjerner også listeria i biofilm. Vores samarbejdspartner af UVC rør, schweiziske SterilAir, har udviklet et UVC-system specielt designet til transportbånd, der skal fungere under særlig udfordrende forhold (T2018 – se vedlagte produktdata).  Dette tiltag sikrer, at transportbåndet bliver desinficeret kontinuerligt mens produktionen kører, og ikke kun, når der er produktionsstop og hovedrengøring. Derved opnår virksomheden en produktion, hvor risikoen for kontaminering ikke stiger proportionalt med tiden, men ligger på et lavt niveau gennem hele produktionen (se den blå kurve i den vedhæftede grafik).
 
3.  Vi anbefaler også antibakterielle måtter/gulve i overgange mellem rene og urene områder, som den 3. barriere for listeriaspredning i produktionen og dermed endnu en forøgelse af fødevaresikkerheden.
 

FEM fordele ved FHS Listerialøsninger -på kort og lang sigt.

  1. Risikoen for kontaminering af listeria gennem luften reduceres med op til 99,5%. Dette gælder også på lang sigt, forudsat at service overholdes, da listeriabakterien ikke udvikler resistens overfor ionisering og UVC-lys.
  2. UVC-lys dræber listeria og andre bakterier i biofilm.
  3. Der spares tid på de ekstra hovedrengøringer og desinfektioner, som før var nødvendige. Ioniseret luft og UVC-lys, dekontaminerer udstyr og luft mens produktionen er i gang - uden ekstra stop (følger den blå kurve).
  4. Med færre ekstra stop til hovedrengøringer og desinfektion spares penge og miljøbelastning ved lavere forbrug af vand, kemi, energi og mindre udledning af kontamineret spildevand. 
  5. Medarbejderne opnår et bedre arbejdsmiljø, når ekstra kemi undgås, og ioniseringen sørger for et bedre indeklima.

Hvis du har yderligere spørgsmål eller listeriaudfordringer, så kontakt os. 
Udbyder
FHS Scandinavia ApS

FHS Scandinavia ApS
Strandgade 18
5683 Haarby
Danmark

Bjørn Parelius
Telefon: +45 27626173


Se hjemmeside
Se flere kompetencer
Se hele profilen
Kontakt udbyder

Send til en kollega

0.174