23948sdkhjf

Ejer giver ansatte særligt tilbud: - Jeg håber, at de bliver millionærer

Ansatte kan blive rige på investeringsmulighed

Rasmus Mortensen har opfundet noget skelsættende. Det gjorde han allerede som studerende. Nu lever han af sin idé - og det skal medarbejderne også nyde godt af.

Den 35-årige iværksætter var den første til at knække koden til, hvordan man pasteuriserer væske uden varmebehandling. Det sker via UV-bestråling.

Den opfindelse har Rasmus Mortensen forvandlet til en hurtigt voksende virksomhed, Lyras, der de senere år har ansat i hobetal og solgt sine banebrydende anlæg til flere af verdens største mejerikoncerner.

Nu får de 70 ansatte i Lyras en potentielt gylden mulighed. De tilbydes at købe aktier i virksomheden til en symbolsk pris.

- Jeg håber, at alle medarbejdere bliver millionærer af det her, siger Rasmus Mortensen.

Fik idéen på sit studie

Muligheden for at købe aktier i Lyras træder ikke i stedet for lønstigninger og andre goder, understreger han.

- Det er blot en måde at udvise taknemmelighed og anerkendelse for deres bidrag til Lyras' forretning, siger han.

Idéen til Lyras opstod, da Rasmus Mortensen skrev speciale på ingeniøruddannelsen på Aalborg Universitet. Han blev aldrig færdig med sit speciale og stiftede i stedet den virksomhed, der siden er vokset eksplosivt og flere gange har trukket overskrifter.

Senest for et år siden, da en af landets rigeste familier, Bagger Sørensen-familien, sammen med en række andre investorer investerede over 100 millioner kroner i Lyras.

Teknologien kort fortalt

Humlen i Lyras er en ny teknologi, der med Rasmus Mortensens egne ord kan revolutionere fødevarebranchen.

Han har nemlig knækket koden til, hvordan ultraviolet lys kan erstatte de energikrævende anlæg til pasteurisering, som blandt andet mejeribranchen og bryggeribranchen bruger i dag.

Det bæredygtige pasteuriseringsanlæg, som Rasmus Mortensen har opfundet, bruger kun en brøkdel energi og vand i forhold til traditionel pasteurisering, fordi opvarmning og nedkøling af for eksempel mælk bliver overflødig, når man bruger ultraviolet lys.

Rasmus Mortensen er fortsat hovedaktionær i Lyras, men har – udover Bagger-Sørensen-familien – også fået erhvervsmanden Holger Colding Kristensen med i ejerkredsen.

Sådan fungerer Lyras' teknologi:

  • Lyras' teknologi er baseret på en bestemt type UV-lys, der uskadeliggør bakterier i fx mælk eller juice uden brug af opvarmning.
  • Med Lyras' teknologi kan man spare 60 til 90 procent af fødevarefabrikanters energiforbrug og udledning af CO2 i forhold til traditionel pasteurisering. Metoden sparer også 60 til 80 procent af forbruget af vand i forhold til traditionel varmebehandling af fødevarer i fødevareindustrien.
  • Teknologien kaldes koldpasteurisering og benytter et lysfilter, der kun lader en bestemt bølgelængde af UV-lys passere igennem.
  • Teknologien er ikke ny. Man har kendt til den siden starten af 1900-tallet. Men hidtil har man ikke haft held til at bruge den på mælk og andre væsker, der ikke er klare.
  • Det løser Lyras med en speciel omrøring af væsken- en kontrolleret bevægelse, som er nøje udregnet. Den sikrer, at alle bakterier og sporer kommer i kontakt med UV-lyset og inaktiveres.
  • Lyras' anlæg kan bruges til alle flydende fødevarer, der er tyndere end honning. Også æg, rødvin, øl og plantemælk kan pasteuriseres på anlægget, der kan klare 8000 liter i timen.
  • Ved at undgå opvarmning eller nedkøling nedsættes energiforbruget til en tiendedel og vandforbruget til godt en tredjedel.
  • Ud over at holdbarheden øges, hæves kvaliteten, mens smag og konsistens påvirkes minimalt, mener stifter og direktør Rasmus Mortensen. Mælk, juice og øl beholder størstedelen af vitaminer og smag, fordi opvarmning er overflødig.
  • Den forsimplede procedure betyder, at fx mejerier kan nøjes med færre maskiner og rengøringsmidler i produktionen end i dag.

Kilde: Lyras

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078