23948sdkhjf

Frosne jordbær under kraftig mistanke i nordisk sygdomsudbrud

En analyse af data fra Danmark, Norge, Finland og Sverige peger på frosne jordbær som den sandsynlige smittekilde til det udbrud af hepatitis A, som de senere måneder har smittet knap 100 forbrugere i de fire nordiske lande.
Det har indtil nu dog ikke været muligt at bestemme præcis fra hvilke lande og producenter bærrene kommer. Sagen efterforskes fortsat og i tæt samarbejde mellem de fire lande.

I Danmark sker koordinering af efterforskning i Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af repræsentanter fra Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.

Fødevarestyrelsen anbefaler fortsat at give alle frosne bær et opkog på mindst et minut før de bruges i smoothies, som kagepynt eller til desserter, som ikke bliver varmet op. Læs også 'Kog frosne bær’ på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Fakta om Hepatitis A
Hepatitis A er en form for leverbetændelse, man sædvanligvis får ved rejser til udlandet eller i forbindelse med person-til-person smitte blandt personer med tæt kontakt, fx i institutioner eller familier.

Kendetegnene for patienterne i Danmark og i de tre øvrige nordiske lande er, at de på smittetidspunktet ikke har været ude at rejse. I Danmark udsendte Statens Serum Institut den første nyhed om udbruddet 3. marts 2013.

Læs mere på Statens Serum Instituts tema-side om Hepatitis A-udbruddet .
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125