23948sdkhjf

FødevareDanmark: Glem ikke afgifter på udenlandske fødevarer

4,50 kroner ekstra for en pakke hakket oksekød lyder måske ikke af alverden. Men det er problematisk for landets slagterbutikker, hvis regeringen følger det såkaldte Svarer-udvalgs anbefalinger og gør det danske kød dyrere end det udenlandske.

Det konstaterer Leif Wilson Laustsen, direktør for FødevareDanmark, i en pressemeddelelse

Paraplyorganisation for små og mellemstore virksomheder reagerer på den netop offentliggjorte rapport fra Svarer-udvalget, der har sat retningen for forårets grønne trepartsforhandlinger.

Udvalget har peget på tre modeller for, hvordan politikerne kan indføre en CO2-afgift på dansk landbrug.

Og selv om den mest restriktive model, hvor landmanden pålægges en CO2-afgift på 750 kroner pr. ton CO2, efter alt at dømme blot vil få prisen på 500 gram hakket oksekød til at stige med 4,50 kroner i disken hos landets slagtermestre, er der alligevel grund til bekymring, mener Leif Wilson Laustsen.

- Danskerne har oplevet stigende fødevarepriser siden energikrisen, og dette vil blot få flere til at vælge udenlandske produkter frem for danske, siger direktøren.

Afgift på udenlandsk kød

Han opfordrer derfor politikerne til at sikre, at danske fødevarer ikke stilles dårligere end de udenlandske, når den endelige model for en CO2-afgift skal forhandles på plads.

- Egentlig synes jeg, at danskerne allerede betaler mere end rigeligt for deres fødevarer. Men når der nu ser ud til at være et politisk flertal, der ønsker at indføre en CO2-afgift, så vil jeg da klart anbefale, at man finder en model, hvor de udenlandske fødevarer afgiftspålægges i samme omfang som de danske, siger Leif Wilson Laustsen.

Selv om FødevareDanmark-direktøren ikke bryder sig om CO2-afgifter på kød, kan han godt finde positive elementer ved Svarer-udvalgets arbejde.

- Der er ingen tvivl om, at Svarer-udvalget har været på en svær opgave, og deres anbefalinger kunne da også have været meget værre for vores medlemmer. Men hvis der skal være en CO2-afgift på kød, er det bedst at lægge den på produktionsleddet, hvor man også har mulighederne og incitamentet til at implementere metoder og arbejdsformer, som kan nedbringe CO2-aftrykket og dermed også den afgift, som i sidste ende lander hos forbrugerne, siger Leif Wilson Laustsen.

- Men indtil landbruget er i mål, er vi nødt til at sikre, at danske fødevarer ikke stilles dårligere i konkurrencen med de udenlandske varer, tilføjer han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141