23948sdkhjf

Thisted Bryghus drømmer om at ændre 6.000 år gammel brygmetode

Thisted Bryghus påbegynder et 2-årigt projekt i samarbejde med Maskinfabrikken Hillerslev og Frank Innovation. Projektets formål er at undersøge, hvorvidt det er muligt at undgå kogning under ølbrygningen, for derved at spare på energien og mindske CO2-udledning.

Thisted Bryghus påbegynder et 2-årigt projekt, der skal udvikle en helt ny metode til at forkorte kogetiden, eller helt at undgå kogning, i produktionen.

Ølbrygning er en energiintensiv proces, og med bryghusets i forvejen store interesse for at gå grønnere veje, blandt andet med et CO2-opsamlingsanlæg og solceller på bryggeriets tage, giver det god mening at fortsætte deres arbejde og være frontløber på et grønt projekt som dette.

- Det er ikke vores mål at ændre på hverken smagen eller kvaliteten af vores øl, men i højere grad at opnå en grønnere ølproduktion ved at reducere kogetiden kraftigt, når vi brygger. Hvis projektet lykkes, er det en måde for os, og bryggerier verden over, at opnå billigere, bedre og mere miljørigtige brygprocesser- og metoder, udtaler administrerende direktør for Thisted bryghus, Aage Svenningsen.

I samarbejde med Maskinfabrikken Hillerslev og Frank Innovation har Thisted Bryghus fået godkendt projektets ansøgning hos Miljøstyrelsens Udviklings- og Demonstrationsprogram, der er med til at finansiere det nu igangværende projekt. Alt sammen i en forventning om, at de tre samarbejdspartnere kan udvikle denne nye metode, som kan blive til gavn verden over.

- Vi har det sidste år lavet en del forarbejde til projektet hos Thisted Bryghus, da en lang række forsøg skulle afdække mulighederne for at anvende CO2 til rensning af urten lige efter kogning. Udover at give grundlag for ansøgningen, har disse undersøgelser medført, at det er en sammentømret gruppe af erfarne bryggere og specialister, der vil gennemføre udviklingsarbejdet, fortæller William Frank fra Frank Innovation.

Potentiel gevinst - verden over

Hvis udviklingen af denne nye metode går som forventet, vil det give store klimabesparelser – ikke kun for Thisted Bryghus, men for den danske bryggeriindustri og for alle andre bryggerier verden over.

- Med en global ølproduktion på omkring 0,2 kubikkilometer i 90.000 bryggerier, kan der hvert år spares ca. 3 millioner tons CO2, hvis mine beregninger er korrekte, fortæller William Frank.

- Vi har gennem det sidste år taget et stort skridt i den grønne retning, hvor vi har implementeret en række nye initiativer. Det er derfor et naturligt next step for os at være frontløbere på et projekt som dette, hvor vi har mulighed for at ændre på en 6.000 år gammel brygmetode, uden at gå på kompromis med vores kvalitetsprodukter, supplerer Aage Svenningsen.

Metoden som projektet skal dykke dybere ned i, er at sprøjte gæringskulsyre ind i den næsten kogende urt, hvor de mange små kulsyrebobler fanger urenheder og dårlige smagsstoffer, og herved trækker dem ud af urten. Den lange kogetid kan derved reduceres betydeligt og måske undværes, helt uden at røre ved øllets smag eller kvalitet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079